Pieksämäen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Erkki Huupponen, sd., vastaanotti Pieksämäen kansalaispaneelin budjettievästykset torstaina 23.11. Luovuttajina kansalaispaneelin organisaattorit Veera Ullah ja Hanna Moilanen. (Kuva: Jorma Ylönen)

KUNTAKIERROS Yritysmyönteiseksi kaupungiksi profiloituminen, hankintojen tehostaminen, kaupunkimarkkinointiin panostaminen ja asuinympäristöjen viihtyisyys nousivat kärkeen, kun 20 kaupunkilaisen muodostama kansalaispaneeli tarkasteli Pieksämäen kaupungin ensi vuoden talousarviota ja sitä, kuinka talousarvio vie eteenpäin kaupungin strategiassaan asettamia tavoitteita.

– Kansalaispaneeli avasi silmiämme, kun näimme mihin meidän kuntalaisten varoja käytetään. Kuntien talous on oikeasti tiukalla. Ei ole helppoa tehdä kuntalaisia miellyttäviä päätöksiä, kertoo kansalaispanelisteihin lukeutunut Anu Salo.

Salon mukaan paneeli synnytti hienoja ja toteuttamiskelpoisia ehdotuksia esimerkiksi asukkaiden viihtyvyyden parantamiseen sekä kaupungin rohkeaan kehittämiseen ja markkinointiin.

– Aion tulevaisuudessa seurata mielenkiinnolla Pieksämäen politiikkaa ja sitä, että otetaanko suosituksia oikeasti käyttöön, Anu Salo sanoo.

Pieksämäen kokeilun perustavana periaatteena oli, ettei kansalaispaneeli keskity vain kustannuksia lisäävään ideointiin, vaan suhteuttaa kaikki ehdotuksensa kaupungin resursseihin ja strategisiin tavoitteisiin. Osana työskentelyä arvioitiin, miten kaupunkistrategia näkyy eri toimialojen budjettiesityksissä. Arvioinnin pohjalta laadittiin viisi strategista suositusta.

-Ehdotamme esimerkiksi, että kaupunki julkaisisi verkkosivuillaan reaaliaikaisia mittareita siitä, kuinka kaupunkistrategian eri tavoitteiden saavuttamisessa on onnistuttu. Se lisäisi näkyvyyttä ja avoimuutta ja se voisi jopa lisätä asukkaiden kiinnostusta yhteiseen kehittämiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen, Anu Salo toteaa.

Pieksämäen kokeilu on osa laajempaa Sitran vetämää hanketta, jossa kokeillaan yhdessä kuntien kanssa, miten talouden suunnittelua voidaan helpottaa kuntalaisten osallistumisen avulla. Pieksämäen tavoin kansalaispaneeli tarkasteli kunnan taloutta syksyn aikana Merikarvialla.

Pieksämäen kaupungin hyvinvointi- ja osallisuuskoordinaattori Seija Laitinen korostaa, että kyseessä ei ole ollut päällekkäinen tai kilpaileva toiminta kaupungin normaalille talousarvion valmistelulle.

– Kyseessä on uudenlainen tapa ajatella. Kuntalaisilla on valtavasti tietoa, taitoa ja näkemystä, ja kokeilun lähtökohtana oli kuntalaisten näkeminen voimavarana kaupunkiorganisaation, kaupungin talouden ja kaupungin kehittämisen näkökulmasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*