Toteutettuja kuntaliitoksia arvioiva tutkimusraportti julkistettiin tänään perjantaina 11. lokakuuta. Sen tekijät, pitkän linjan kuntaliitosselvittäjä ja Kuntaliiton erityisasiantuntija Arto Koski sekä erityisasiantuntija Jaana Halonen ja tutkija Anni Kyösti arvioivat, että kuntaliitosten automaattivaikutusten ylikorostamiseen on vaikuttanut myös se, että kuntaliitokset herättävät yleensä hyvin vahvoja tunteita.

 

– Kuntaliitosten kannattajilla on yleisesti taipumus ylikorostaa kuntaliitoksen hyötyjä ja vastaavasti kuntaliitoksen vastustajilla on taipumus ylikorostaa kuntaliitoksen haittoja, Arto Koski toteaa.

 

– Todellisuudessa kuntaliitoksen valmistelu ja toteutus vaikuttavat hyvin paljon siihen, miten uusi kunta alkaa toimia liitoksen jälkeen ja kuinka vahvasti yhdistymisen hyödyt ja haitat realisoituvat.

 

Työkalu arviointiin kehitteillä

 

Raportissa hahmotellaan uutta työkalua, jolla voidaan arvioida kuntaliitosta reaaliaikaisesti. Sitä on käytetty apuna jo esimerkiksi Oulun kuntaliitoksen valmistelussa ja toteutuksessa.

 

– Reaaliaikainen arviointi merkitsee jatkuvaa kuntaliitoksen valmistelun ja toteutuksen havainnointia ja seurantaa. Arvioinnin avulla saadaan hyödyllistä dokumentoitua tietoa valmistelu- ja toteutusorganisaation omaan käyttöön. Samalla siitä hyötyvät myös muut asiasta kiinnostuneet, esimerkiksi alan tutkijat.

 

Reaaliaikaisen arvioinnin avulla voidaan hyvin seurata myös kuntaliitoksen valmistelu- ja toteutusilmapiirissä tapahtuvia muutoksia.

 

Arto Kosken mukaan arvioinnit olisi hyvä teettää ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta.

 

– Reaaliaikaisten arviointien avulla on myös mahdollista kannustaa uuden kunnan toimijoita panostamaan kuntaliitoksen laadukkaaseen ja pitkäjänteiseen toteutukseen, toisin sanoen arviointien avulla saadaan toteutuksen ”rimaa” pidettyä korkeammalla kuin mitä yleensä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä