Kuntaliitto pitää tärkeänä, että kuntarakenneuudistus etenee ja että hankkeen lopputuloksena ovat nykyistä selkeämmät hallinnon rakenteet.
 
Rakenteiden uudistamisen ja kuntien toiminnan tehostamisen tarve kasvaa kuntatalouden kiristymisen myötä, arvioi Kuntaliiton hallitus lausunnossaan kuntarakennelaista.
 
Kuntaliiton hallituksen mukaan mittava kuntauudistus voidaan toteuttaa koko maan laajuisena vain sillä tavoin, että valtiolla on selkeä käsitys uudistuksen tavoitteista ja keinoista. Kuntauudistus vaatii myös sen, että valtiolla on yhteisesti hyväksytyt keinot saada kunnat tekemään tavoitteiden mukaisia päätöksiä.
 
Liitto luovutti lausuntonsa kuntarakennelaista hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkuselle sekä metropoliasioista vastaavalle ministeri Krista Kiurulle torstaina 7.3.2013.
 
Realistisiin toteutusaikatauluihin panostettava
 
Kuntaliitto painottaa, että uudistuksen aikataulujen on oltava realistisia.
 
Kunnilla tulee olla riittävä aika rakennejärjestelyjen valmisteluun ja toimeenpanoon, ja kuntien oikeus saada avustusta yhdistymiseen sekä valtionosuuskompensaatio tulee sovittaa tämän aikataulun mukaiseksi, Kuntaliitto korostaa.
 
Lisäksi Kuntaliitto esittää, että kuntien yhteistoiminnan arviointi kuntien yhdistymisen ohella kuntien oman toiminnan täydentäjänä tulee ottaa selkeämmin osaksi selvitysmenettelyä.
 
Ennen selvitysmenettelyn käynnistymistä kuntien tulisi liiton mukaan voida arvioida vielä sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteita ja niiden vaikutuksia kunnan tulevaisuuteen. Erityisen tärkeää on selvittää kuntien vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja rahoituksesta.
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä