Jos valtio ei panosta merkittävästi työttömien aktivointiin, kuntatalous kiristyy entisestään eikä työttömien aktivointikaan onnistu, varoittaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Hallituksen tekemän pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatukiuudistuksen seurauksena valtion kustannuksia siirtyisi kunnille vuosittain 300 miljoonaa euroa, eikä 150 miljoonaa kuten kehysriihen jälkeen arvioitiin. Siirto on tarkoitus tehdä vuodesta 2015 alkaen.

Kietäväinen pitää skenaariota kohtuuttomana niin kuntien kuin työttömien kannalta.

– Valtion tulee rahoittaa uudistus siten, ettei se nosta kuntien kustannuksia, vaati Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen puheenvuorossaan Kuntaliiton ja Pohjois-Savon liiton yhteisessä kuntatalousfoorumissa Siilinjärvellä perjantaina.

Kietäväinen muistutti, että rahan lisäksi tarvitaan myös keinoja työttömien aktivointiin ja kunnille aitoa päätösvaltaa näiden keinojen käytöstä.

– On kehitettävä palkkatukea ja välityömarkkinoita sekä uudistettava laki kuntouttavasta työtoiminnasta. Työvoiman palvelukeskukset on vakinaistettava siten, että TE-toimistot ja Kela tuovat omat palvelunsa näihin palvelukeskuksiin jatkossakin.

Kietäväinen vaatii, että hallituksen on arvioitava uudelleen kuntataloutta kiristäviä ratkaisujaan ennen ensi vuoden budjetin esittämistä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä