Kuntaliiton Päivärinta: Kouluissa katse jo tulevaan syksyyn
Kesän jälkeen tulee syksy. Mitä korona vaikuttaa koulunkäyntiin ensi syksynä on vasta arvailujen varassa.
Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta kehottaa tuoreessa blogissaan suuntaamaan katseet jo ensi syksyyn. Peruskoulujen palaaminen lähiopetukseen 14.5. alkaen on puhuttanut paljon, mutta huomiota pitäisi suunnata jo siihen, miten asiat hoituvat kouluissa ensi syksynä.
-Kaikki viittaa siihen, että emme palaa vielä silloinkaan ns. normaaliin tilanteeseen. On varauduttava siihen, että lopulliset valmistelut syyslukukautta varten voidaan tehdä melko myöhäisessä vaiheessa. Nyt tarvitaan siis erilaisia skenaarioita ja ratkaisuja niihin, Päivärinta kirjoittaa.
Etäopetus mahdolliseksi myös normaalioloissa
Terhi Päivärinta muistuttaa siitä, että kevään ajan käytössä olleen etäopetuksen mahdollisti valmiuslakiin perustuvat poikkeusasetukset. Kokemukset etäopetuksesta ovat olleet positiivisia, mutta nykyinen lainsäädäntö ei etäopetusta normaalitilanteessa salli. Tilausta sille kuitenkin olisi.
-Nykyinen perusopetuslaki sellaisenaan ei anna välineitä toimia poikkeavalla tavalla erilaisten häiriötilanteiden (esim. tartuntatauti) varalta. Olisiko nyt jo tämän kesän aikana syytä pohtia perusopetuslain muuttamista tältä osin? Joka tapauksessa etäopetuksen mahdollistaminen normaalioloissa on ollut jo pitkään Kuntaliiton tavoitteena. Toivottavasti saamme tavoitteellemme muidenkin toimijoiden kannatuksen, Päivärinta esittää.
Erilaisia ratkaisuja tarvitaan
Tuoreessa blogissaan Päivärinta muistuttaa myös siitä, kuinka erilaisia suomalaiset kunnat ovat. Lähiopetukseen palaamisessa kunnat tulevat ratkomaan asioita perin erilaisella tavalla.
-Opetusjärjestelyt vaativat kunnilta ja opetuksen järjestäjiltä työtä ja kykyä hakea hyviä ja toimivia ratkaisuja paikallisiin olosuhteisiin. Kuntien väliset erot voivat olla hyvinkin suuria koulujen ja oppilaiden määrän suhteen sekä myös siinä, miten eri luokka-asteet ovat sijoittuneet kouluihin. Paikallisesti ratkaisut voivat siis olla erilaisia, vaikka valtion taholta tulleet järjestämisperiaatteet ja pelisäännöt ovat kaikille opetuksen järjestäjille samat, Terhi Päivärinta toteaa blogissaan.
Terhi Päivärinnan blogi kokonaisuudessaan