Kuntaliitto huomauttaa, että hallituksen esitys oppilas- ja opiskeluhuoltolaiksi on ristiriidassa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen linjausten kanssa ja aiheuttaa päällekkäistä palvelutuotantoa sekä vaikeuttaa lastensuojelun toimintaa kunnissa.
 
Kuntaliitto pitää hallituksen eilen eduskunnalle antamaa esitystä ylimitoitettuna ja sen kustannusvaikutuksia puutteellisesti arvioituina. Esityksestä aiheutuu uusia ja laajenevia tehtäviä niille kunnille, joissa oppilaitokset sijaitsevat.
 
– Hallitus on luvannut kunnille, ettei uusia tehtäviä anneta, tai jos annetaan, niiden kustannukset arvioidaan ja valtio rahoittaa niistä yli puolet, Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Anneli Kangasvieri muistuttaa.
 
Vastaavat kuraattorit uhka lastensuojelulle
 
Uutena järjestämisvelvollisuutena kunnille tulisi sosiaalityöntekijän kelpoisuuden omaavan vastaavan kuraattorin palvelujen järjestäminen esi- ja perusopetuksen oppilaille sekä kaikille toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoille, oppilaitoksen ylläpitäjästä riippumatta.
 
– Vastaavat kuraattorit olisivat täysin uusi ammattiryhmä kunnissa. Oppilaitosten suuren lukumäärän vuoksi tarvittaisiin satoja vastaavia kuraattoreja, kehittämispäällikkö Marja Lahtinen sanoo.

– Esityksen mukaan vastaavan kuraattorin tehtävää voivat hoitaa kunnassa jo olevat sosiaalityöntekijät. Jos kunnan lastensuojelun sosiaalityöntekijälle sälytetään vastaavan koulukuraattorin tehtävät, se tarkoittaa, että nykyiset tehtävät jäävät vähemmälle.

 
Lukion ja ammatillisen koulutuksen kuraattoripalvelut kuntoon
 
Uutena järjestämisvelvollisuutena kunnille tulisi ehdotuksen mukaan myös psykologipalvelujen järjestämisvelvollisuus kaikille toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoille, oppilaitoksen ylläpitäjästä riippumatta. Esityksen arvion mukaan kuntiin tarvittaisiin 220 uutta psykologia.
 
– Opiskeluterveydenhuoltoon, josta on säädetty terveydenhuoltolaissa, kuuluvat myös mielenterveyspalvelut. Ei ole tarvetta luoda päällekkäistä palvelujärjestelmää. Kunnilla ei ole realistista mahdollisuutta palkata suurta määrää psykologeja, Kangasvieri huomauttaa.
 
Uutena tehtävänä tulisi myös amk-tutkinnon suorittaneen kuraattorin palvelut lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoille.
 
– Nyt pitäisi saada lukion ja ammatillisen peruskoulutuksen kuraattoripalvelut kuntoon. Esityksen mukaiseen 290 amk-tutkinnon suorittaneen kuraattorin palkkaamiseen valtion kehyksessä varaama 13,1 miljoonan euron rahoitus voi riittää, Kangasvieri painottaa.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä