– Kuntien rooli yhteiskunnassamme on paljon laajempi kuin vain vastata kunnallisista palveluista. Kunnat toimivat palvelujen järjestäjän roolin ohella kansalaisten vaikutuskanavana, paikallisen ja alueellisen elinvoiman kehittäjänä sekä toimivan kansalaisyhteiskunnan perustana, korosti Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen keskiviikkona Kuopiossa pidetyssä Pohjois-Savon kuntapäivässä.

Kietäväisen mielestä tarvitaan sekä edustuksellisen kansanvallan että kansalaisten suorien vaikutusmahdollisuuksien kehittämistä. Kunnallista itsehallintoa on kehitettävä, jotta kansalaiset kokevat kunnat aidosti kiinnostaviksi.

– Kunnille on annettava käyttöön nykyistä toimivammat kunnanosahallinnon, käyttäjädemokratian sekä asiakaspalautteen keräämisen välineet. Osittain asia on kuntien päätöksistä kiinni, osittain tilanteen korjaamiseksi tarvitaan lakimuutoksia. Asia on erityisen ajankohtainen kuntalain kokonaisuudistustyön käynnistyessä.

Kunnallisen kansanvallan toimivuuden varmistamiseksi on erittäin tärkeää vahvistaa valtuustojen roolia kunnan ylimpänä päätöksentekoelimenä. Jotta tässä onnistutaan, tulee valtuustoille antaa tätä tehtävää varten toimivat välineet.

– Tarvitsemme valtuustolle aidosti toimivia strategisen johtamisen välineet ja niitä tukevia raportointijärjestelmän, vaatii Kietäväinen.

Palvelustrategioita tarvitaan osana kunnan strategista ohjausta. Kansalaisten keski-iän noustessa ja asukasluvun muuttuessa on tärkeää sekä arvioida palvelujen tarpeiden muutoksia että linjata millaisella palvelurakenteella ja miten palvelut aiotaan järjestää.

Palvelustrategian myötä tulee linjata, mikä on eri palveluissa kunnan oman tuotannon, yhteistyössä muiden kuntien kanssa tuotettavien palveluiden ja yrityksiltä tai kolmannelta sektorilta ostettavien palvelujen osuus.

– Kuntien linjaukset auttavat myös markkinoita varautumaan kunnan hankintojen muutoksiin. Näin varmistetaan perinteisiä yksittäisiä hankintoja parempi markkinoiden toimivuus ja onnistuneempi kilpailutus.

Kietäväinen muistuttaa, ettei yksityisesti tuotettu palvelu ole aina kunnallisesti tuotettua edullisempi vaihtoehto, puhumattakaan, että se olisi kustannus-laatu -suhteeltaan paras. Siksi kunnissa on tärkeää osata valita oikeat tavat järjestää palvelut.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*