Vähenisikö kuntien maksamien Kela-sakkojen määrä, jos kunnat saisivat työllisyydenhoidon näppeihinsä? Siinä kysymys, johon työllisyyskokeiluissa haluttaisiin saada vastaus.

Kuntaliiton mielestä työllisyyden hoidon järjestämisvastuun siirtoa valtiolta kunnille tulisi kokeilla lähikuukausina käynnistyvissä työllisyyskokeiluissa.

Pääministeri Juha Sipilä nosti keskiviikkona Kuntamarkkinoilla esiin ajatuksen entistä joustavammista työllisyyskokeiluista ja siinä yhteydessä työllisyydenhoidon järjestämisvastuun siirrosta valtiolta kunnille.

-Tähän on kokeiluun mukaan lähtevissä kunnissa suuri valmius. Järjestämisvastuun siirron kautta pääsisimme aidosti kokeilemaan, olisivatko tulokset parempia, jos järjestämisvastuu olisi kunnilla. Näitä kokeiluja ei saa päästää vesittymään, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina painottaa.

Reina on yhdessä Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskisen kanssa allekirjoittanut kirjeen, jossa vedotaan oikeus- ja työministeri Jari Lindströmiin työllisyydenhoidon järjestämisvastuun siirtämiseksi valtiolta kunnille. Kirjeessä toivotaan myös pääkaupunkiseudulle mahdollisuutta osallistua työllisyyskokeiluun, kunhan hallitus on tehnyt ensin omat erillisratkaisunsa pääkaupunkiseudun suhteen.

-Kuntaliiton mielestä järjestämisvastuun siirron kokeilu ei millään lailla vaaranna eikä vaikeuta tulevaa maakuntauudistusta. Kokeilun kautta on mahdollista saada informaatiota siitä, mikä on suuren kaupungin/kaupunkiseudun mahdollisuudet ja kyky vastata työllisyyden hoidon haasteisiin. Kokeilun tulosten perusteella on mahdollisuus arvioida käytännön työnjakoa maakunnan ja suuren kunnallisen toimijan kesken, kirjeessä todetaan.

Kesäkuussa 2016 työ- ja elinkeinoministeriö valitsi lähikuukausina käynnistyviin työllisyyskokeiluihin 7 kuntapohjaista ja kolme maakunnallista kokeilua.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*