Kuntaliiton mielestä tulevaisuudessakin toisen asteen koulutusmahdollisuudet on turvattava koko maassa. Samoin kuntien ja kuntayhtymien on voitava jatkossakin toimia ammatillisen koulutuksen järjestäjinä. Kuntien ja valtion tulee myös voida rahoittaa ammatillista koulutusta yhdessä. Kuntaliiton hallitus käsitteli tänään torstaina 8.12. liiton lausuntoa koskien ammatillisen koulutuksen reformia.

 Ammatillisen koulutuksen uudistaminen on Kuntaliiton mielestä sinänsä tarpeen ja hallitusohjelman mukaiset tavoitteet kannatettavia, mutta paljon löytyy lakiesityksestä kritisoitavaakin.

-Liiton arvion mukaan lakiesityksestä syntyy kuitenkin vaikutelma, että esityksellä valmistellaan ammatillisen koulutuksen siirtämistä valtion ohjauksessa oleviin ammatillisen koulutuksen osakeyhtiöihin vuoden 2020 alusta, todetaan Kuntaliiton tiedotteessa.

Kuntaliiton huolenaiheena on myös oppisopimuskoulutuksen saatavuus eri alueilla ja opiskelupaikkojen löytäminen peruskoulunsa päättäville.

MainosIrrallisia lakipykäliä

Kuntaliiton ammatillisen koulutuksen erityisasiantuntija Maarit Kallio-Savela löytää hallituksen koulutusreformista paljon parannettavaa.

-Lakia kirjoitettaessa ei ole ajateltu asiaa koulutusjärjestelmän näkökulmasta. Ensin olisi pitänyt miettiä, mitä nykyjärjestelmästä halutaan muuttaa. Nyt esitys on kiireellä tehty ja se on kokoelma yksittäisiä lakipykäliä, Kallio-Savela kritisoi.

Jotain hyvääkin esityksestä toki löytyy.

Mainos-Osaamisperusteisuuteen siirtyminen opiskelijoiden arvioinnissa on parasta esityksessä. Uudistuksessa lähdetään liikkeelle osaamisesta, eikä tunnilla paikallaan kököttämisestä, kuvailee erityisasiantuntija Maarit Kallio-Savela.

 

Kuntaliiton lausunto

Aiheesta Kuntaliiton sivuilla

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*