Vaikka työhyvinvointi on yleisesti ottaen parantunut, jopa puolet kunta-alan työntekijöistä pitää yhä työn henkistä kuormittavuutta ongelmana.
 
Muita kuntatyöntekijöiden työhyvinvointia uhkaavia tekijöitä ovat muun muassa työntekijöiden määrän riittävyys suhteessa työmäärään ja työn fyysinen kuormittavuus.
 
Työntekijät pitävät kuitenkin omaa henkistä ja fyysistä työkykyään hyvinä. Osaaminen ja työn jatkuvuus koetaan myös työhyvinvointia edistävinä vahvuuksina.
 
Kunta-alalla työhyvinvoinnin vahvuudet ja haasteet riippuvat myös toimialasta. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla sekä teknisellä alalla työn fyysisen kuormittavuuden koetaan olevan yksi suurimmista uhista työhyvinvoinnille.
 
Terveysalalle kasautuu monia kuormitustekijöitä, kuten työn kokeminen henkisesti ja fyysisesti raskaaksi, kiire sekä kokemukset siitä, että työntekijöitä ei ole riittävästi.
 
Tulokset selviävät Kevan Kuntatyöntekijöiden työhyvinvointi –kyselystä. Kysely suunnattiin 1 000 kunta-alalle työskentelevälle työntekijälle viime kesänä. Kysely on toteutettu vuosittain vuodesta 2008.
 
Kuntatyönantajat myönteisiä työurien pidentämiselle
 
Enemmistö, 64 prosenttia kuntatyönantajista suhtautuu myönteisesti työssä jatkamiseen yli eläkeiän, ainakin kuntatyöntekijöiden mielestä.
 
54 prosenttia työntekijöistä ilmoittaa työnantajansa suhtautuvan myönteisesti työntekijöihin, jotka jatkavat työssä alentuneesta työkyvystä huolimatta. Työnantajan suhtautuminen on pysynyt melko samanlaisena usean vuoden ajan.
 
– Usein unohtuu, että työssä jatkaminen on kahden kauppa. Siksi työnantajan suhtautumista työssä jatkamiseen on syytä tarkastella yhtä intensiivisesti kuin työntekijöiden ajatuksia työuriensa pidentämisestä, huomauttaa Kevan tutkimus- ja kehittämisasiantuntija Risto Kaartinen.
 
Eläkkeellejäämisaikeet lykkäytyneet
 
Työntekijöiden aikeet eläkkeelle jäämiselle ovat tutkimuksen mukaan viime vuosina lykkääntyneet. Kaksi vuotta sitten kunta-alalla aiottiin jäädä eläkkeelle 62,7 -vuotiaana, nyt eläkkeelle aiotaan jäädä keskimäärin 63,5 -vuotiaana. Muutokset ovat pieniä, mutta suunta on ylöspäin.
 
Kun kaksi vuotta sitten 30 prosenttia työntekijöistä aikoi jäädä eläkkeelle 65-vuotiaana tai vanhempana, niin tällä hetkellä melkein 40 prosenttia aikoo tehdä näin.
 
– Työssä jatkaminen on kunta-alalla kehittynyt viime vuosina myönteisesti sekä tilastojen että kyselyjen valossa, kertoo Kevan tutkimus- ja kehittämisjohtaja Pauli Forma.
 
– Miten työurat jatkossa pitenevät kunta-alalla ja koko julkisella sektorilla, riippuu esimerkiksi rakennemuutosten etenemisestä sekä talouden kehityksestä, lisää Forma.
 
Kunta-alan maine on hyvä työntekijöiden parissa
 
Kunta-alan maine on säilynyt hyvänä työntekijöiden parissa. 79 prosenttia työntekijöistä suosittelisi työpaikkaansa tuttavilleen.
 
Nuoremmat työntekijät suosittelevat kunta-alaa kokeneempia kollegoitaan hanakammin. Alle 30-vuotiaista kuntatyöntekijöistä omaa työpaikkaansa suosittelee 86 prosenttia, kun vastaavan suosituksen 55 vuotta täyttäneistä antaa enää 74 prosenttia.
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä