KUUMA-kuntien johtavat luottamushenkilöt katsovat, että valtion selvitys ei ole tarpeen Keski-Uudenmaan kunnissa eikä Espoo-Kauniainen-Kirkkonummi-Vihti -alueella, koska kunnat ovat jo itse vapaaehtoisesti käynnistäneet yhdistymisselvitykset.

Helsingin ja Vantaan jääminen jo käynnistyneiden vapaaehtoisten selvitysten ulkopuolelle ei KUUMA-kuntien mukaan ole riittävä peruste erityisen kuntajakoselvityksen asettamiselle näin laajalle selvitysalueelle.
 
KUUMA-seudun muodostavat metropoliseudun liepeiden kunnat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Valtion ehdottama erityinen kuntajakoselvitys koskee pääkaupunkiseudun kaupunkeja sekä Kirkkonummea, Tuusulaa, Keravaa ja Sipoota. Lisäksi Vihdillä on mahdollisuus osallistua selvitykseen. 

– Tällaisen suurkunnan talousarvio olisi yli kymmenen miljardin euron suuruinen. Työntekijöitä olisi lähes 100 000. Selvitysalueen kuntien yhdistämisen kertaluontoiset lisäkustannukset olisivat mittavat ja menot jäisivät pysyvästi korkeammiksi, KUUMA-kuntien lausunnossa todetaan.

– Esimerkiksi suurkunnan palkkatason harmonisoinnista aiheutuvat kustannukset merkitsisivät yli 100 miljoonan euron lisäkustannusta nykyiseen tasoon verrattuna.  Uuden, pakolla muodostettavan kuntaliitoksen positiiviset tulokset jäisivät näin ollen epäselviksi.
 
KUUMA-kunnat ovat aloittaneet oman yhdistymisselvityksensä, jossa ne Kirkkonummea ja Vihtiä lukuun ottamatta muodostaisivat yhden, suuren kaupungin Keski-Uudellemaalle.

Jos valtio vastoin kuntien tahtoa käynnistää erityisen kuntajakoselvityksen, tulee KUUMA-johtokunnan mielestä Vihdin kunta sisällyttää siihen. Lisäksi valtion tulee huomioida, että kuntien resurssit on suunnattu kuntien itsensä käynnistämiin selvityksiin, eikä niiltä pidä odottaa resurssien käyttöä lisäselvityksiin erityistä kuntajakoselvitystä varten.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä