Viime kesäkuussa ilmeni, että Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle Pohteelle siirtynyttä tiettyä lääkäriryhmää koskenutta paikallista virkaehtosopimusta on tulkittu virheellisesti. Sopimus oli tullut voimaan vappuna 2018 ja se siirtyi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle vuodenvaihteessa 2013.

Paikallisen virkaehtosopimuksen virheellisen tulkinnan vuoksi liikaa palkkaa on maksettu vuosien 2018-2023 välisenä aikana 37 lääkärille. Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Tölli vahvistaa Kuntalehdelle, että ylimääräisten palkkojen määrä lääkäriä kohden on liikkunut tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin.

-Liikaa maksettujen palkkojen kokonaissumma ei vielä ole tiedossa. Sen selvittäminen on kesken. Asia on hyvin monimutkainen selvitettävä, sillä eräänkin henkilön kohdalla liikaa maksettu palkka putosi tarkistuksessa viidennekseen alkuperäisestä arviosta, Tapani Tölli kertoo.

Vakiintunut käytäntö

Tällä viikolla Pohteen henkilöstöjaosto käsitteli asiaa. Henkilöjaosto päätti olla perimättä liikaa maksettuja palkkoja takaisin lääkäreiltä. Ratkaisun pohjana olivat työnantajan tekemät selvitykset ja työoikeuden professori Seppo Koskisen lausunto, jonka mukaan viiden vuoden ajan yhtenäisesti noudatettu tulkinta palkanmaksusta on muodostunut vakiintuneeksi käytännöksi. Päätös perustuu lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta (304/2003) 56 § tulkintaan.

-Tässä on muodostunut työnantajan tulkinta paikallisesta tulkinnasta. Ei voi yksittäisiä lääkäreitä lähteä syyttämään asiasta. Perustetta palkkojen takaisinperinnälle ei ole, Tölli toteaa.

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmissa on lähdetty perimään liikaa maksettuja takaisin työntekijöiltä, mutta aluehallituksen puheenjohtaja korostaa tilanteiden etelän ja pohjoisen välillä olevan erilainen.

-Kiusallinen ja ikävähän tämä asia on, mutta se pitää vain hoitaa nyt kuntoon. Tätä ei voi verrata normaaliin virheeseen palkanlaskennassa ja siitä aiheutuvaan perintään, vaan kyseessä on paikallisen työehtosopimuksen virheellinen tulkinta, josta on muodostunut vakiintunut käytäntö, Tapani Tölli painottaa.

Uusi sopimus työn alle

Pohteen henkilöstöjaosto on päättänyt irtisanoa paikallisen virkaehtosopimuksen 21.9.2023 alkaen. Kolmen kuukauden irtisanomisajan sovelletaan kyseisen lääkäriryhmän palkanmaksussa vanhaa käytäntöä. Uutta paikallista virkaehtosopimusta koskevat aloitetaan lähiaikoina.

Hyvinvointialueen tiedotteen mukaan työnantaja selvittää seuraavaksi tilanteeseen johtaneet syyt ja vastuut, järjestää tarvittavat kuulemiset ja tekee niiden pohjalta johtopäätökset. Mahdollisiin seuraamuksiin otetaan kantaa selvitysten ja kuulemisten jälkeen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*