Kuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Valtaosa 20 suurimman kaupungin viime vaalien äänikuningattarista ja -kuninkaista on tälläkin kertaa ehdolla. (Kuva: Ville Miettinen)

 

Ainoastaan neljä omassa kotikaupungissaan eniten viime kuntavaaleissa ääniä saaneista jää sivuun tämän vuoden vaaliriennoista. Kuntalehti tutkaili tilanteen 20 Suomen suurimman kaupungin ehdokasasettelun suhteen ja ääniharavat tulevat vaihtumaan Helsingissä, Porissa, Kouvolassa ja Salossa.

Yksi neljästä valtuustosta pois jäävästä ääniharavasta on Salon Katja Taimela (sd.). Kansanedustajana työskentelevä Taimela ei innostunut enää ehdolla lähtemään, vaikka keräsikin viime vaaleissa kaupungin komeimman äänisaaliin eli 1186.

Kuntavaalien väliin jättämisen syitä Katja Taimela avasi aiemmin tänä vuonna julkaistussa tiedotteessa. Ajankäyttö sallisi vain rivivaltuutetun roolin, joten vuorokaudesta loppuivat tunnit. Motivaatiota nakersi myös kaupungin päätöksenteon sekava tilanne päättyvällä valtuustokaudella.

-Päätöksenteossa on meillä Salossa nähty viime aikoina sellaisia ilmiöitä, joiden merkitystä motivaatioon hoitaa kunnan asioita ei voi vähätellä. Olemme nähneet tilapäisiä valiokuntia, populistisia irtiottoja yhteisistä päätöksistä ja monenlaisia sekavia kuvioita.

-Yhteistyö yli puoluerajojen on ollut sanalla sanoen huonoa. Virkamiehiä on syytelty hyvin kevyin perustein, milloin mistäkin unohtaen, että he tekevät pääsääntöisesti esityksensä valtuuston strategiatyöhön pohjaten ja poliittisista päätöksistä vastaavat poliitikot, Taimela kirjoittaa nettisivuillaan.

-Oma murheensa on ollut valtuustotyön keskustelukulttuuri. Kovat henkilökohtaisuuksiin menevät puheet ja toistuvat ylilyönnit eivät kuulu poliittiseen toimintaan. Kunnioitus ja arvokas käytös kuuluvat siihen valtuustotyöhön, johon itse olen aikanaan lähtenyt mukaan, Katja Taimela avaa päätöksensä taustaa.

Koko maan äänikuningas sivussa

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) keräsi viime kuntavaaleissa Helsingissä muhkean äänisaaliin ja 29 475 ääntä toivat hänelle myös pormestarin viran. Toinen pormestarikausi ei miestä enää kiinnostanut ja hän jättää suosiolla kuntavaalit väliin.

Porissa kuntavaalien ylivoimainen äänikuningatar oli Laura Huhtasaari (ps.) 2566 äänellä. Kuntavaalien jälkeen Huhtasaari valittiin vuonna 2019 EU-parlamenttiin ja tällä kertaa porilaiset kannattajat saavat etsiä äänilleen uuden kohteen.

Myös Kouvolassa äänikuningas tulee vaihtumaan. Eniten ääniä (1209) keräsi viime kerralla Jari Lindström (ps.). Ministeriksi Sipilän hallitukseen Lindströmin puolueeksi vaihtui sittemmin Sininen Tulevaisuus, joka muodostui lopulta miehelle poliittisen menneisyyden aluksi.

Aalto pohti pitkään

Lähellä oli, ettei Jyväskylässäkin olisi ollut äänikuningas sivussa. Vihreiden Touko Aalto päätti kuitenkin pitkän harkinnan jälkeen lähteä mukaan kuntavaaleihin. Kevään 2017 vaaleissa Aalto keräsi puolueelleen 2371 ääntä ja oli puolueensa ainoa ääniharava isojen kaupunkien äänimääriä tutkailtaessa.

-Pohdin pitkälle ehdolle lähtemistä, sillä olen kritisoinut jo pitkään tätä nykyistä poliittista kulttuuria, joka realisoitui nyt viimeksi budjettiriihessä. Puolueiden pitäisi pystyä sopimaan isoista linjoista. En hyväksy tapaa, jolla puolueet hakevat keskinäisiä jännitteitä.

-Olen kokenut olevani näiden ajatusten kanssa oppositiossa nykypolitiikassa. Senpä takia pohdinkin pitkään, että onko minulle enää paikkaa ja tilausta näillä ajatuksilla. Mietin, että jos minä jään ajatuksineni yksin oppositioon, niin onko järkeä hakata päätä siihen mäntyyn, Touko Aalto kertoo.

Lopulta kuitenkin huoli kotikaupungin tulevaisuudesta, lapsista, nuorista ja perheistä sai miehen mielen kääntymään.

-Halu vaikuttaa ei ole kadonnut mihinkään. Tämä pandemia vaikuttaa talouteen, terveyteen ja kotikaupunkini Jyväskylän tulevaisuuteen. Minä päätin uskaltaa tuoda omat näkemykseni vielä kerran tarjolle. Sitten nähdään, jäänkö yksin ajatusteni kanssa, Aalto pohtii puhelimitse Kuntalehdelle.  

”Minuun voit luottaa”

Matti ja Teppo lauloivat viime vuosituhannella siitä, kuinka minuun voit luottaa, kun kylmä on sää. Samanlaisia luottohenkilöitä vaaleista toiseen löytyy suurten kaupunkien ääniharavoista. Valtakunnan politiikasta tutut henkilöt keräävät vaaleista toiseen tuhdin äänipotin yli puoluerajojen ja varmistavat sitä kautta useamman luottamushenkilöpaikan puolueelleen.

Niinpä pääministeri Sanna Marin (sd.) on tälläkin kertaa mukana kuntavaaleissa, vaikka maan johtaminen taatusti aiheuttaa ongelmia aikataulujen suhteen Tampereen suunnalla. Hallituksen ministereistä suurimpien kaupunkien ääniharavoja olivat myös Sirpa Paatero (sd.) Kotkassa ja Li Andersson (vas.) Turussa. Molemmat ovat ehdokkaina myös tämän vuoden kuntavaaleissa.

Kokoomuksen ääniharavat Jan Vapaavuorta lukuun ottamatta ovat ehdolla tänäkin vuonna. Suurten kaupunkien suurimpia äänen kerääjiä olivat Kai Mykkänen (Espoo), Paula Risikko (Seinäjoki) ja Heikki Autto (Rovaniemi). RKP:n Joakim Strand oli ykkönen Vaasassa ja hän on ehdolla tälläkin kertaa.

Demarien viime vaalien ääniharavoista ovat ministerien lisäksi rivissä tälläkin kertaa Antti Lindtman (Vantaa), Mika Kari (Lahti), Merja Mäkisalo-Ropponen (Joensuu), Anneli Kiljunen (Lappeenranta), Tarja Filatov (Hämeenlinna) ja Satu Taavitsainen (Mikkeli).

Oulussa viime kuntavaalien asemiaan puolustaa Hanna Sarkkinen (vas.) ja Kuopiossa Minna Reijonen (ps.).

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä