Kuopion kaupunkirakennelautakunta ei rikkonut hallintolakia, kun se huhtikuussa 2021 päätti uusista hinnoitteluperusteita, joita käytetään tontteja myytäessä tai vuokrattaessa. (Kuva: Akseli Muraja)

Kuopion kaupunkirakennelautakunta päätti huhtikuussa 2021 uusista hinnoitteluperusteista, jotka toteutuessaan korottaisivat reilulla kädellä kaupungin omistamien tonttien vuokria ja hintoja. Korkeimmillaan tonttivuokra saattoi nousta moninkertaiseksi. Viime viikolla antamassaan vuosikirjapäätöksessä Korkein hallinto-oikeus (KHO) totesi asian valmistelun menneen pykälien mukaan, vaikka 1,5 vuotta aiemmin asiaa käsitellyt Itä-Suomen hallinto-oikeus oli ollut tyystin toista mieltä.

Itä-Suomen hallinto-oikeus oli loppukesästä 2022 käsitellessään asiasta tehtyä kunnallisvalitusta todennut, ettei tonttihintojen vuokrankorotuksesta ollut tiedotettu asianmukaisesti kaupunkilaisille. Näin ollen kuntalaisilla, joita asia koskee ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa asian valmisteluun ja tästä syystä lautakunnan tekemät päätökset oli kumottava.

Hallinto-oikeuden mukaan tonttien hintojen nousu sekä tonttivuokran korotukset ovat siinä määrin merkittäviä, että niillä voidaan katsoa olevan huomattava vaikutus maanvuokraoikeuden haltijoiden taloudelliseen asemaan siinä vaiheessa, kun vuokrasopimuksen jatko tai tontin osto tulee ajankohtaiseksi. Tontinvuokraajilta puuttui myös hallinto-oikeuden mielestä myös mahdollisuus vaikuttaa tonttivuokraan neuvotteluteitse.

Hallinto-oikeuden mielestä asian merkittävän taloudellisen vaikutuksen takia maanvuokrasopimusten haltijoille olisi tullut varata asiassa riittävät vaikuttamismahdollisuudet hallintolain 41 §:ssä säädetyllä tavalla. KHO oli asiassa toista mieltä, vaikka se myönsikin, että hintojen noustessa lautakunnan päätöksellä on välillisiä vaikutuksia tontinvuokraajien taloudelliseen tilanteeseen.

-Näitä taloudellisia vaikutuksia ei kuitenkaan voida pitää sellaisina hallintolain 41 §:n 1 momentissa tarkoitettuina vaikutuksina kyseisten tahojen muihin oloihin, joiden takia vuokraoikeuden haltijoille tai kuntalaisille yleisemminkin olisi tullut ilmoittaa asian vireilläolosta hallintolain 41 §:n mukaisesti ja varata heille mahdollisuus esittää asiassa mielipiteensä. Tällainen asia ei kuulu mainitun pykälän soveltamisalaan, KHO:n ratkaisussa todetaan.

Asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen valitti Kuopion kaupunki.

Ratkaisu kokonaisuudessaan KHO:n sivuilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä