Kuntaliiton mielestä hankintalain uudistamista valmistellut työryhmä on onnistunut pääosin hyvin yhdistämään EU:n direktiivin vaatimukset kansallisiin tarpeisiin.

Ryhmä luovutti mietintönsä työministeri Lauri Ihalaiselle tänään.

Mietintö sisältää ehdotukset säännöiksi sekä EU:n laajuisten tarjouskilpailujen että arvoltaan pienempien kansallisten tarjouskilpailujen järjestämisestä.

Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja ja kansallisia hankintoja koskevat ehdotukset, kuten yksityiskohtaisen sääntelyn vähentäminen sekä pienten ja keskisuurten yritysten kilpailutukseen osallistumisen mahdollisuuksien parantaminen, ovat Kuntaliiton mukaan oikean suuntaisia.

Kuntaliitto painottaa, että kuntien ja kuntayhtyminen tai niiden omistamien osakeyhtiöiden toimintaa ei tule kansallisesti rajoittaa enempää kuin direktiivi välttämättä edellyttää.

– Hankintalainsäädännön tarkoituksena on turvata yrityksille ja palvelujen tuottajille ennakoitava ja tasapuolinen kilpailutus ja riittävä oikeusturva kansallisesti ja EU:n laajuisesti. Hankittavan tuotteen tai palvelun ominaisuudet määrittelee kuitenkin paikallisesti kunta omien tarpeidensa ja voimassa olevan muun lainsäädännön mukaisesti. Tämä peruslähtökohta on tärkeä muistaa, jotta hankintalainsäädäntö palvelee tarkoitustaan eikä muodostu liian kankeaksi, toteaa johtava lakimies Juha Myllymäki Kuntaliitosta.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää mietinnöstä seuraavaksi lausuntoja hankintayksiköiltä, yrityksiltä ja sidosryhmiltä. Lausuntokierroksen jälkeen laadittava hallituksen esitys on todennäköisesti eduskunnan käsiteltävänä syksyllä. Direktiivien edellyttämät muutokset tulee saattaa voimaan viimeistään huhtikuussa 2016.

Uutinen Kuntaliiton verkkosivuilla

Lue lisää:

Katariina Huikon blogi: Täydellisen hankintamenettelyn metsästys

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä