Kuva: Kari Långsjö

Onnittelut uusille valtuutetuille. Saitte hienon valtakirjan.

Historialliset kesävaalit ovat takana. Vaalien siirto kesäkuulle soi mahdollisuuden käydä äänestämässä ulkona aurinkoisissa kesätunnelmissa.

Varsin hyvin onnistuneiden vaalijärjestelyjen takana on huima joukko kokeneita vaalien järjestäjiä ja toimitsijoita. Sekä luottamushenkilöiltä että kunnista löytyi kykyä muuttaa nopeasti vaalien aikataulua. Ulkoäänestyksessä äänestystapahtuma oli hitaampi, mutta sujui muuten hyvin. Hieno suoritus!

Vaalien äänestysprosentti jäi lopulta melko alhaiseksi pitkästä ennakkoäänestysajasta ja paremmasta epidemiatilanteesta huolimatta. Ehkä alhainen prosentti osittain johtui kesäisestä vaalipäivästä.

          *                   *                   *

Ensimmäisen uuden valtuuston tehtävä on valita toimielinten jäsenet elokuussa pidettävässä kokouksessa. Moni valtuustopaikkaa vaille jäänyt tulee valinnoissa saamaan lautakunta- tai jopa hallituspaikan. Ryhmien neuvottelut paikoista käydään poikkeuksellisesti kesän aikana. Kunnan luottamushenkilö ei nimittäin lepää kesälläkään.

Kunnallista päätöksentekoa kuvataan usein yhteistyöhakuiseksi. Sen leimallinen piirre on laaja osallistuminen hallitustyöskentelyyn ja siten hallitus vastaan oppositio -asetelman puuttuminen. Valtaa ja vastuuta kantaa laaja ja edustava joukko.

          *                   *                   *

Tulevan neljän vuoden aikana valtuustot tulevat käsittelemään kunnissa valtavan määrän erilaisia asioita ja listoille nousevat esille mitä moninaisimmat asiat. Paikallisesti asiat vaihtelevat kunnasta ja alueesta riippuen. Kasvavat kaupungit ja kunnat tasapainoilevat kasvun, investointien ja palvelutarpeen kanssa.

Toisaalla mietitään, miten toimitaan väen vähetessä. Kunnan on aina löydettävä itse oma tapansa toimia.

Joitakin teemoja kaikki valtuustot silti todennäköisesti käsittelevät. Uudet luottamushenkilöt pääsevät toden teolla osallistumaan talousarvion valmisteluun heti valintojen jälkeen. Uusille luottamushenkilöille tämä voi olla ensimmäinen kokemus kunnan päätöksenteosta – hyppy syvään veteen heti tuoreeltaan.

          *                   *                   *

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on hyväksytty eduskunnassa. Uuden valtuuston tulee tehdä päätökset historiallisesta sopeutumisesta ja muutoksesta sekä päättää strategiasta uudenlaisessa toimintaympäristössä. Joissakin kunnissa muutos on kivulias ja joissakin kuuluu helpotuksen huokaus. Vaikka kunnat itsekin muuttuvat, ne ovat murroksen keskellä muutoksen tekijöitä.

Uudistuksen toimeenpano vaatii jo aikataulunsa vuoksi vankkaa paikallisten olosuhteiden ja palvelujen tuntemusta.

Mutta kun yksistä vaaleista päästiin niin toiset ovat jo kohta tulossa. Hyvinvointialueiden valtuustot valittaneen vuoden 2022 alussa, ja vaaleissa on varmasti mukana myös kuntien päättäjiä.

Juha Myllymäki, lakiasiainjohtaja, Kuntaliitto

Artikkeli on julkaistu Kuntalehdessä 7/2021.

Aiemmat Lakiklinikat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*