Kuva: Kari Långsjö

Nurmeksen kaupunginjohtajan virasta viime vuonna irtisanoutunut Asko Saatsi vastasi torstaina Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa häntä kohtaan esitettyihin syytteisiin kahdesta virka-aseman väärinkäyttämisestä, kahdesta kunnianloukkauksesta ja kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kuudesta syytekohdasta viidessä asianomistajana on Nurmeksen kaupunginvaltuutettu ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuutettu Jari Ruokolainen, sd.

Virka-aseman väärinkäyttämistä koskeva ensimmäinen syyte liittyy kaupungin omistaman maa-alueen vuokrasopimukseen, jonka Saatsi on syytteen mukaan tehnyt toimivaltansa ylittäen. Vuokrasopimuksesta ei ollut viranhaltijapäätöstä, eikä siitä siten voinut valittaa. Toinen virka-aseman väärinkäyttöä koskeva syyte liittyy vailla toimivaltaa ja laillista perustetta työsuojelupäällikölle annettuun käskyyn olla käyttämättä Ruokolaisen palveluja kaupungin henkilökunnan ensiapukoulutuksessa. Syytteen mukaan palvelu oli kilpailutettu asianmukaisesti ja käsky olla käyttämättä palvelua tuli päivää ennen koulutusta ja oli seurausta Ruokolaisen esittämästä epäilystä maanvuokraussopimuksen laillisuudesta.

Kunnianloukkaussyyteistä ensimmäisen mukaan Saatsi oli eduskunnan oikeusasiamiehen selvityspyyntöön vastatessaan väittänyt Ruokolaisen käyttäytyneen uhkaavasti Saatsia kohtaan. Näin toimiessaan Saatsi oli erillisen syytekohdan mukaan syyllistynyt myös virkavelvollisuuden rikkomiseen suorittamalla virkatehtäväänsä epäasianmukaisesti ja lyömällä laimin asemansa edellyttämällä tavalla käyttäytymisen.

MainosToisen kunnianloukkaussyytteen mukaan Saatsi oli soittanut Ruokolaisen esihenkilölle ja sanonut tälle Ruokolaisen häiritsevän naapureita moottorikelkkailullaan. Myös tällä toiminnalla Saatsi oli erillisen syytekohdan mukaan rikkonut virkavelvollisuutta.

Kirjallisessa vastauksessaan Saatsi kiisti kaikki syytteet. Ensimmäiseen kunninanloukkaussyytteeseen liittyen Saatsi kertoi tehneensä tapauksesta työsuojeluohjeen mukaisen raportin kaupungin webropol-sovelluksella.

Aluesyyttäjä Tuomo Laanisen mukaan Saatsi oli tehnyt syytteen alaiset teot huolimattomuudesta johtuen. Laaninen vaatii Saatsille ehdollista vankeusrangaistusta tai tuntuvaa sakkorangaistusta.

Saatsi jätti irtisanoutumisilmoituksen kaupunginjohtajan virasta kesäkuussa 2022. Hänen virkasuhteensa olisi päättynyt elokuussa 2022.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*