Pohjois-Savon käräjäoikeus on katsonut 19. tammikuuta antamassaan välituomiossa, että Pohjois-Savon pelastuslaitoksen sivutoimiset palomiehet ovat oikeutettuja täyteen palkkaan myös varallaolon ajalta. Käräjäoikeuden käsittelyyn päätyneessä tapauksessa kaikkiaan 48 sivutoimista työntekijää peräsi palkkojensa perään. Käräjäoikeuden mukaan varallaoloon liittyvät lähtövalmiusvaatimukset olivat niin tiukkoja, että kyseessä oli varallaolon sijaan täysiaikainen työ.

Työntekijät olivat pääasiallisesti toimineet pelastuslaitoksen pienemmillä paloasemilla vanhempina sammutusmiehinä tai yksikönjohtajilta. Henkilöt olivat saaneet varallaolostaan pienempää palkkaa ja täyden palkan piiriin oli siirrytty vasta hälytyksen koittaessa.

Vaatimuksista osa vanheni

Käräjäoikeudessa osa sivutoimisista pelastajista haki korvauksia aina vuodesta 2015 lähtien, mutta käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että vuotta 2018 ja sitä aikaisempaan ajankohtaan kohdistuvat kantajien vaatimukset ovat vanhentuneet. Käräjäoikeus perusteli ratkaisuaan sillä, että palkkariitaa koskeva kanne oli tullut vireille 31.12.2021 ja asiassa sovellettiin työaikalain kahden vuoden kanneaikaa.

Alun perin kantajien yhteiseksi palkkavaatimukseksi oli ynnätty yli 19 miljoonaa euroa. Palkkavaatimuksia leikattiin myös tuoreemmasta päästä, sillä 22.6.2021 Pohjois-Savon pelastuslaitos piti Teams-palaverin, jossa se tarkensi ohjeitaan varallaolosta henkilöstölleen.

Käräjäoikeuden mukaan tämän ajankohdan jälkeen ei pelastuslaitoksella ollut enää velvollisuutta maksaa täyttä palkkaa varallaolosta. Oikeus totesi päätökseen, että vaikka toimintaohjetta ei ollut käyty jokaisella asemalla työnantajan edellyttämällä tavalla, niin kyseisen ajankohdan jälkeen työhönsidonnaisuus oli muuttunut aiempaa lievemmäksi, eikä varallaoloa laskettu enää sen jälkeen työajaksi.

Korvaukset vielä laskettavana

Välituomiossaan käräjäoikeus ei ottanut vielä kantaa pelastajille maksettaviin korvauksiin. Tästä oikeus lausuu lopullisen tuomion yhteydessä, joka annetaan myöhemmin. Välituomioon ei voi hakea muutosta, vaan muutoksenhaku on mahdollista vasta koko tuomion antamisen jälkeen.

Käräjäoikeuden välituomiossa maksajaksi osoitetaan pelastuslaitoksen isäntäkuntana toiminut Kuopion kaupunki, mutta alueen kunnat ovat jo aiemmin sopineet, että palkkarästit hoidetaan porukalla siinä suhteessa, kuin kuntien maksuosuus oli reilu vuosi sitten toimintansa lopettaneen pelastuslaitoksen menoista. Vuoden 2023 pelastuslaitos on ollut osa Pohjois-Savon hyvinvointialueen toimintaan.

Pelastajien varallaolosta syntyneistä palkkarästeistä on väännetty kättä käytännössä lähes kaikkialla, jossa alueellinen pelastustoiminta on joltain osin perustunut varallaolojärjestelmään. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen virkasuhteessa olevien vakituisten työntekijöiden osalta riita-asioita on käsitelty ainakin osin työtuomioistuimessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä