Ministeri Anu Vehviläinen toisti Ylelle hallituksen aiemman kannan, että esitys maakuntien verotusoikeudesta jää seuraavan hallituksen harkittavaksi.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., aloittaa torstaina maakuntakierroksen, jonka aikana maakuntauudistusta esitellään ja kuullaan paikallisia kommentteja sekä käydään keskusteluja alueellisten edustajien kanssa.

Tilaisuuksiin kutsutaan edustajia alueen kunnista, maakuntien liitoista ja alueellisesta pelastustoimesta, ELY-keskuksista, TE-toimistoista ja aluehallintovirastoista. Tilaisuuteen kutsutaan myös edustaja alueen järjestöistä, jotka osallistuvat maakuntien yhteistyöryhmien toimintaan.

Tilaisuudet ovat avoimia myös muille kiinnostuneille. Halukkaiden tulee ilmoittautua ennakkoon viikkoa ennen tilaisuutta alueuudistus.fi-sivujen kautta.

Kierroksen aikataulu ja tarkempaa tietoa täällä.

MainosYle Radio Ykkösen haastattelussa Vehviläinen vakuutti, että kentän palaute varmasti vaikuttaa lopputulokseen. Hän luottaa myös siihen, että tavoite kolmen miljardin euron kustannusten hillinnästä toteutuu.

Vehviläinen uskoo myös, että maakuntavaluutetuista tulee aidosti koko maakunnan eikä omien kuntiensa edustajia.

 

MainosPääkaupunkiseudun esitystä odotellaan

 

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat ilmoittaneet, että ne haluaisivat alueen erityispiirteitten takia oman ratkaisunsa sote- ja maakuntauudistuksessa. Valtiovalta ei ole tyrmännyt ajatusta.

Yle Radio Ykkösen haastattelussa Vehviläinen kertoo, että pääkaupunkiseudun kunnilta ei vielä ole tullut konkreettista esitystä alueen omista järjestelyistä, joten hän ei voi ottaa asiaan kantaa.

Lausuntokierrokselle on Vehviläisen mukaan lähdössä kokonaisuus, joka perustuu kesäkuussa julkistettuihin maakuntauudistuksen alustaviin luonnoksiin, joissa siis pääkaupunkiseutua käsitellään kuten muutakin maata.

– Meidän pitää tietää, mitä pääkaupunkiseutu esittää ennen kuin voimme ottaa kantaa, Vehviläinen painotti Ylelle.

 

Lakipaketissa vielä avoimia kohtia

 

Kunta- ja uudistusministeri Vehviläinen lupaa, että uudistus lähtee kierrokselle elokuun aikana. Kierrokselle varataan aikaa kymmenen viikkoa.

25 lain paketissa on vielä avoimia asioita. Vehviläisen mukaan esimerkiksi valinnanvapauspykälät täsmentyvät marraskuun aikana. Miettimistä on vielä muun muassa siinä, miten varmistetaan että kuntien käsiin ei jää turhia kiinteistöjä.

Myös yhtiöittämisessä sekä peruskunnan ja maakunnan suhteessa tulee vielä vääntöä, Vehviläinen arvioi Ylen Ykkösaamussa.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*