Lasten ja nuorten harrastustoiminnassa on jokaisen toimijan ja osallistujan hyvä tehdä yhteistyötä, jotta toiminta jatkuu kaikille sopivalla tavalla. Kuva: Santeri Rantala

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa ei olla kieltämässä pääkaupunkiseudulla, vaikka sellainenkin tulkinta on noussut esille Etelä-Suomen aluehallintoviraston torstain päätöksestä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuollon yksikön ylitarkastaja Oona Mölsä halusi selventää tämän asian torstai-iltana.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti torstaina, että kokoontumisrajoja kiristetään ja asiakastilojen käyttöä rajoitetaan Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Päätös astuu voimaan ensi viikon perjantaina 20.8. ja on voimassa 12.9. saakka.

Väärinkäsityksien keskiössä on tavoite välttää lähikontakteja.

Lähikontakteja on tarkoitus välttää, mutta arki jatkuu edellä mainituissa kaupungeissa normaalimmin kuin moni ehkä nyt ajattelee.

– Tällä päätöksellä ei ole tarkoitettu kieltää tai keskeyttää lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Tämän päätöksen tarkoitus on vähentää kontakteja, ja se velvoittaa tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita.

­ – Päätös ei velvoita osallistujia itseään, vaan he voivat päättää hakeutuvatko lähikontakteihin.

Määräys ei koske varhaiskasvatusta tai oppilaitosten toimintaa

Määräyksen alaisten toimijoiden on varmistettava hallinnoimissaan tiloissa mahdollisuuden välttää lähikontakteja.

Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään ja koskee laajalti sekä julkista että yksityistä sektoria.

Määräys koskee asiakastiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä.

Niin sanotun korkean tartuntariskin tiloissa, kuten sisäliikuntatiloissa, määräystä on noudatettava, vaikka asiakkaita olisi samanaikaisesti alle kymmenen.

Määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Koronatilanne on vaikeutunut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto muistutti, että koronaepidemiatilanne on vaikeutunut ratkaisevasti alueella.

­ – Rajoitusten lisääminen on välttämätöntä, jotta epidemian leviämistä saadaan hillittyä. Vain ohjeita ja rajoituksia noudattamalla voidaan turvata terveydenhuollon kantokyky sekä varmistaa, että perusterveydenhuolto toimii ja jäljitystoiminnot pysyvät tartuntojen perässä. Viruksen leviämisen torjunta lähikontakteja rajoittamalla ja hygieniaohjeita noudattamalla on nyt keskeistä ja jokaisen toimijan ja yksilön vastuulla, aluehallintovirasto ilmoitti päätöksensä yhteydessä.

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset mukana päätöksessä

Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on myös oltava mahdollisuus välttää lähikontakteja Etelä-Suomen aluehallintoviraston uuden päätöksen perusteella.

Päätös koskee ensi viikon perjantaista alkaen Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa tai Vantaalla järjestettäviä yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia, joihin voi osallistua enintään 25 henkilöä ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilöä.

Näin osallistujamäärältään rajattujen kokousten tai tilaisuuksien järjestämisen edellytyksenä on, että ihmisillä on niissäkin mahdollista välttää lähikontakteja.

Yhteisyleisömäärää koskevista rajoista voi sisä- ja ulkotiloissa poiketa eriyttämisjärjestelyin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*