Missä leikataan ja mitä leikataan? Siinä kysymyksiä, joista on erilaisia näkemyksiä.

Ylen aamulla kertoma tieto sote-valmistelijoiden suunnitelmista keskittää vaativat leikkaushoidot 12 suurimpaan sairaalaan on saanut päät pyörimään maakunnissa. Vaasan veri ei vapise, kun puheeksi tulee julkisuuteen pullahtaneet linjaukset kirurgian keskittämisestä vaativien toimenpiteiden osalta.

-Me on väännetty tästä asiasta jo puoli vuotta ministeriön kanssa. Tämä on vanha ja tiedossa ollut asia, mutta ilmeisesti kirurgiyhdistyksen lausunto nosti asian esiin. Jos tehdään, kuten kirurgit haluavat, niin tässä poistuu suurin osa meidän sairaalan normaalista päiväkirurgisesta toiminnasta. Esimerkiksi polvi- ja lonkkaleikkaukset ovat puolet meidän toiminnasta, Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Auvo Rauhala.

Vaasassa on niskavillat jo valmiiksi pystyssä sote-uudistuksen tiimoilta, sillä Vaasan keskussairaala jäi rannalle, kun 12 vaativaa ympärivuorokautista päivystystä tarjoavaa keskuspaikkaa valittiin. Edes kielikysymys ei ole saanut valmistelua tekeviä muuttamaan kantaansa.

-Jos linjaus tällaisena toteutuu, niin päivisin meillä ei ole enää töitä, eikä öisin saa leikata. Linjausten seurauksena tuleva muutos olisi dramaattinen. Tässä keskittämisessä on otettu rusinat pullasta, mutta unohdettu se pulla. Ei ole ajateltu, mitä tämän kaltainen linjaus aiheuttaa sairaaloille, Rauhala ihmettelee.

Kirurgit karkaavat

Valmistelijoiden taholta keskittämisiä on perusteltu säästöillä ja laaduilla. Johtajaylilääkäri Auvo Rauhala tarjoaa lopputulemaksi sekasortoa.

-Ei tällä tavalla saada mitään säästöjä aikaan, vaan sekasortoinen tilanne. Jos Vaasasta loppuu kirurgeilta työt, niin eivät he Seinäjoelle siirry. He lähtevät töihin yksityiselle puolelle, Ruotsiin tai yliopistollisiin sairaaloihin, Rauhala vakuuttaa.

Herranpelko tuntuu Perämeren rannalla olevan perin kaukainen asia.

-Ikävin piirre tässä on se, että ministeri kiertää maakunnissa vakuuttelemassa, että kaikki toimii jatkossakin. Ja samaan aikaan valmistellaan tällaisia ratkaisuja, johtajaylilääkäri ihmettelee.

Enempi valtaa alueille ja pois koko maahan sorvatusta ratkaisusta ovat ne lääkkeet, joita Vaasan suunnalta sote-ähkyyn tarjotaan.

-Alueiden työnjaossa tulisi antaa enemmän päätösvaltaa ERVA-alueille, eikä vain lähteä ministeriössä tekemään koko maata koskevia linjauksia. Silloin saataisiin parempi ratkaisuja aikaan. Nyt linjaukset on tehty poliittisin perustein sen mukaan, millä alueilla on omalla puolueella kannatusta, Vaasan johtajaylilääkäri Auvo Rauhala esittää.

Pohjoisessa ymmärrystä

Tosin ymmärrystäkin keskittämiskaavailuille löytyy. Pohjois-Suomessa yhteistyötä on jo kehitetty sairaanhoitopiirien kesken. Oulun yliopistollinen sairaala on jo nyt paikka, jossa vaativimmat leikkaukset tehdään.

-Eihän siinä Ylen uutisessa sinällään mitään uutta. Täällä pohjoisessa on jo pitkään mietitty työnjakoa sairaaloiden kesken. Harvinaisia asioita pitääkin keskittää, mutta tavalliset hoidot tulee olla lähellä potilaita, Länsi-Pohjan Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Mursu pohtii.

-Me on jo sovittu paperille asti, kuinka asioita hoidetaan. Oulu ottaa yliopistosairaalana ohjat kirurgiassa ja varmistaa laadun. Leikkauksia tehdään sitten niissä sairaaloissa, missä laatu voidaan varmistaa. Pientä viilausta tulee varmaan meillekin, mutta tuskin mitään suuria muutoksia, Mursu arvioi.

Ylen uutinen aiheesta

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä