Kaupunkiseutujen joukkoliikenne tarvitsee kipeästi koronatukea vuosille 2022-2024, kirjoittavat Kuntaliitto, Paikallisliikenneliitto ja Linja-autoliitto yhteisessä vetoomuksessaan. Kuva: Kari Långsjö

Kuntaliitto, Paikallisliikenneliitto ja Linja-autoliitto vetoavat hallitukseen, jotta se osoittaisi lisätalousarviossa koronatukea kaupunkiseutujen joukkoliikenteelle.  

Joukkoliikenteen kysyntä on kaupunkiseuduilla yhä 30-40 prosenttia alhaisempi kuin ennen epidemiaa, ja epävarmuus jatkuu uusien rajoitusten ja etätyösuosituksen myötä, liitot toteavat vetoomuksessaan. Niiden mukaan nykyisen palvelutason ylläpitäminen on yhä vaikeampaa. 

–Joukkoliikenteen lipputulomenetysten kompensointiin ja rahoituspohjan turvaamiseen tarvitaan kuntarahoituksen ohella valtion täsmätukea, toteaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina tiedotteessa. 

Liitot pyytävät, että hallitus varautuisi joukkoliikenteen koronatukeen myös vuosien 2023 ja 2024 budjeteissa. Joukkoliikenteen negatiivista tarjonnan ja kysynnän kierrettä tulee välttää ja siksi turvata useampivuotinen kestävä rahoitus, ne vetoavat. 

Mainos–Joukkoliikenteen pääseminen jaloilleen koronakriisin jälkeen on edellytys kestävän liikkumisen, saavutettavuuden ja vähäpäästöisyyden tavoitteille, muistuttaa kehittämispäällikkö Johanna Vilkuna Kuntaliitosta. 

Lisäksi joukkoliikenne edistää liikkumisen tasa-arvoa ja koko liikennejärjestelmän toimivuutta sekä tukee elinvoimaisuutta, vetoomuksessa todetaan. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*