Välikysymyksen esittäjien mukaan liikenneväylien peruskunnossapitoon kohdistetaan tällä hallituskaudella vähemmän rahoitusta kuin edellisellä. (Kuva: Jorma Ylönen)

Keskusta ja Liike Nyt esittävät keskiviikkona eduskunnassa hallitukselle välikysymyksen hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

– Tiet ovat menossa rapakuntoon, lääkärille ei pääse ja vanhuksia hoidetaan huonosti. Tämän hallituksen käynnistämä valtion strateginen yhteistyö rajoittuu vain aivan kaikkein suurimpiin kaupunkeihin. — Hallitus on jakamassa suomalaiset postinumeron perusteella useampaan kastiin. Merkittävät kehittämissatsaukset tulevat muutamalle suurimmalle kaupunkiseudulle. Muu maa jätetään oman onnensa nojaan, välikysymyksessä todetaan.

Kritiikki kohdistuu muun muassa tiestön ja rautatieverkoston rappeutumiseen, kun samalla Petteri Orpon (kok.) johtama hallitus puuhaa lähes puoli miljardia maksavaa uutta tunnin junaa Turusta Helsinkiin.

Keskustalaiset kritisoivat nyt myös puolueen itsensä aikaansaamaa sote-uudistusta. Välikysymyksessä hallitusta syytetään lähisotepalveluiden ennennäkemättömästä leikkaamisesta ja alasajosta.

– Hallituksen sanelemilla pakkotahtisilla säästöillä heikennetään entisestään lääkäriin pääsyä ja suljetaan vanhusten tarvitsemia hoivapalveluita. Lähipalveluista leikkaaminen ei ole taloudellisestikaan järkevää – alueet pakotetaan tekemään virheitä, joiden korjaaminen tulee kalliiksi tai on myöhemmin jopa mahdotonta.

Kallista vuokratyövoiman käyttöä esitetään ratkaistavan lisäämällä koulutusmääriä ja alan houkuttelevuutta sekä ottamalla käyttöön ammatinharjoittamallin. 

Välikysymyksen esittäjien mukaan isolle uudistukselle tulisi antaa mahdollisuus ja alueille työrauha.

Lue myös:

Aluepolitiikka suosii isoja kaupunkeja

– Hallituksen keskittävä politiikka on johtamassa tuhoisaan noidankehään. Kun palvelut ajetaan alas, lapsiperheet eivät enää muuta alueelle. Kun lapsiperheet eivät asu alueella, väestörakenne vinoutuu entisestään eivätkä alueen yritykset enää löydä työntekijöitä auki oleviin paikkoihin.

Välikysymyksen allekirjoittajat peräävät hallitukselta vastaavia tukitoimia kuin Länsirannikolle on annettu kilpailukyvyn ja kasvun edistämispaketin muodossa. Erityisesti huomiota halutaan kiinnittää uudessa maailmanpoliittisessa tilanteessa itäiseen Suomeen.

Lue aiheesta:

–  Aluetukia on kohdistettava jatkossakin myös Väli-Suomen pienemmille paikkakunnille. Itäisen Suomen ja Pohjois-Suomen tueksi tarvitaan erityisiä toimenpiteitä ja niille rahoitusta.  

Työpaikkojen turvaamiseksi allekirjoittajat esittävät rakennusalan suhdannepakettia, jolla saataisiin nopeasti liikkeelle tie-, homekoulu- ja muita korjaus- ja rakennushankkeita koko maassa. Rahat tähän ehdotetaan otettavan tunnin junan pääomittamisesta.

Hallitus vastaa välikysymykseen eduskunnan täysistunnossa 20. maaliskuuta. Välikysymysäänestys järjestetään seuraavana päivänä torstaina.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) kiistää Ylen haastattelussa väitteet syrjivästä aluepolitiikasta.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä