Tuettu lentoliikenne hiljaisemmille maakuntakentille jatkuu valtion tuella vielä jonkin aikaa. Alkusyksyn katkos kuitenkin huolettaa maakunnissa.

Maakuntien lentokenttien kiitoratoja ei tarvitse vielä rullalle kääriä, sillä kentille suuntautuva lentoliikenne on saamassa 17 miljoonan euron lisätuen lentoliikennepalvelujen ostoon. Seuraavaan lisätalousarvioon tulevalla tuella rahoitettaisiin niitä lentoliikennepalveluja, jotka on hankittu toukokuusta 2021 alkaen Kajaanin, Kemin, Kokkolan, Joensuun ja Jyväskylän lentoasemien kotimaan lennoille.

Nykyinen hankintasopimus päättyy elokuun puolivälissä ja nyt luvassa olevan tuen arvioidaan riittävän yhdeksän kuukauden ajalle. Harmaita hiuksia maakuntien päättäjille ja paikalliselle liike-elämälle aiheuttaa tieto siitä, että kilpailutuksen johdosta tuettuihin lentoyhteyksiin tulee noin 2-3 kuukauden katkos, ellei markkinaehtoista palvelua yhteysväleille synny.

-Tuki on tosi tärkeä asia maakunnan kannalta, sillä meillä on täällä yliopisto ja kymmeniä kansainvälistä kauppaa tekeviä yrityksiä, jotka tarvitsevat toimivat lentoyhteydet. Nyt on vain ryhdyttävä selvittämään, miten tuo katkos voitaisiin välttää, Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen pohtii.

Lentomatkustus romahti

Joensuun matkustajamäärät ovat parhaimmillaan olleet vuositasolla yli 140 000 matkustajaa. Ennen koronaa vuonna 2019 matkustajamääräksi kirjattiin 126 613, joista kansainvälisten matkustajien osuus oli yli 14 000. Koronavuosina määrät ovat pudonneet vain murto-osaan. 2020 lentomatkustajia oli alkuvuoden ”terveiden” kuukausien ansiosta vielä yli 20 000, mutta viime vuonna jäätiin vain 9090 matkustajaa.

Mainos-Koronan alkuvaiheessa matkustaminen oli heikkoa, mutta ennen omikronia oltiin jo menossa kohden normaalia. Kun omikron iski, niin matkustajamäärät putosivat jälleen. Mutta eiköhän se tästä pikku hiljaa ala normalisoitumaan, Hirvonen uskoo.

Entä millä keinoin se alkusyksyn 2-3 kuukauden lentomotti puretaan?

-Vielä minulla ei ole kertoa sinulle valmista ratkaisua. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen liike-elämän ja muiden maakuntakenttien kanssa, jotta saamme lentojen jatkumisen varmistuttua. Eiköhän tästä porukasta löydy ratkaisu myös siihen, miten katkos vältetään, maakuntajohtaja Markus Hirvonen toteaa toiveikkaasti.

Markkinaehtoinen liikenne työn alla

Lentoliikennepalvelujen ostoa varten maakuntalentoasemien ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välillä esitetään julkista tukea 17 miljoonaa euroa. Hallitus sopi tuesta vuoden 2022 ensimmäistä lisätalousarviota koskevassa neuvottelussa. Kyseessä on määräaikainen ja lyhytkestoinen tuki Covid-19-tartuntatautitilanteesta johtuen. Se perustuu aiempaan vuonna 2020 tehtyyn väliaikaiseen ratkaisuun, jolla pyritään yhdessä kaupunkien kanssa palauttamaan markkinaehtoinen lentoliikenne viidelle lentoasemalle.

– Kun koronatilanne ei ole vielä sallinut matkustajamäärien palautumista viiteen maakuntakeskukseen, tarvitaan minimitakuu, jotta yhteydet eivät kokonaan katkea. Kaupungit selvittävät operaattoreiden kanssa samaan aikaan markkinaehtoista liikennettä, joka tarjoaisi kestävästi paremmat ja sujuvammat palvelut ilman katkoksia, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ministeriön tiedotteessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*