Kajaanin lentokenttä palvelee matkustajia myös jatkossa. (Kuva: Pekka Moliis)

Paljon esillä olleet lennot viidelle maakuntalentokentälle jatkuvat keskeytyksettä, mikäli lentojen kilpailutuksessa ei satu yllättäviä käännöksiä. Lennot Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemi-Tornion kentille varmistuivat, kun pääministeri Petteri Orpon hallituksen ehdotus vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin eilen.

-Tämä ratkaisu luo tulevaisuususkoa ja antaa työrauhan kehittää lentoja markkinaehtoisemmaksi. Lentojen kysyntä kasvaa koko ajan, kun vientiyritystemme väki liikkuu maailmalla, sanoo yhteyspäällikkö Jarno Turunen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

-Se on asiassa tärkeintä, että lennot jatkuvat saumattomasti, eikä kunnat joudu lähtemään maksumiehiksi. Kuntataloudessa vuodet 2024-2025 näyttävät synkiltä, eikä ylimääräistä rahaa ole, Turunen jatkaa.

Hallitus esittää maakuntalentojen tuen jatkamista kevääseen 2026 saakka. Nykyinen viisi lentoreittiä kattava tuki ulottuu huhtikuuhun 2024.

Ei kata kaikkea

Valtio varaa maakuntalentojen tukemiseen 38 miljoonaa euroa. Kun mukaan liittyy aiemmin tuetun viiden lentoyhteyden lisäksi jatkossa myös Pori, niin aivan kaikkeen rahat eivät välttämättä riitä.

-Minun laskelmien mukaan se tarve voisi olla viidelle kentälle kilpailutuksen osalta 46 miljoonaa euroa. Kun mukaan tulee vielä uutena Pori vuonna 2025, niin puuttuva summa voisi olla 9 miljoonaa euroa. Mutta pitää muistaa, että tavoitteena on saada matkustajamäärät nousuun ja lennot markkinaehtoisiksi. Kilpailutuksen voittava toimija saa tuloja myös lentolipuista, Jarno Turunen laskeskelee.

Liikennemotti uhkasi Pohjois-Karjalaa

Ilman maakuntalentojen jatkorahoitusta olisi maakunnissa saatu raapia niskaan tosissaan, sillä toimivat yhteydet maailmalle ovat alueelliselle elinkeinoelämälle äärimmäisen tärkeitä. Pohjois-Karjalassa ennätettiin jo hetken aikaa pelätä maakunnan joutuvan melkoiseen liikennemottiin, sillä huolta on kannettu myös Kiteellä sijaitsevan Syrjäsalmen ratasillan remontin aiheuttamasta liikenneseisokista vilkkaalla Karjalan radalla.

-Siltaremonttiin on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa. Jos remontti tehdään ensi vuonna, niin liikenne rautatiellä on poikki muutaman kuukauden. Jos suunnitellaan silta uuteen paikkaan, niin silloin parin vuoden päästä on tiedossa viikon katkos junaliikenteessä. Väylävirasto tehnee asiassa päätöksen lähiviikkojen aikana, Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteyspäällikkö Jarno Turunen kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*