Maankäyttö- ja rakennuslain tuoreessa arvioinnissa nostetaan esille erityisesti kaupunkiseutujen maankäytön ohjaamisen haasteet.
 
Kaupunkiseutua kokonaisuutena käsittelevää kaavoitusta on kehitettävä kuntauudistus huomioon ottaen. Kaupunkiseutujen kehysalueilla tarvitaan tiukempaa rakentamisen ohjausta kuin kauempana maaseudulla.
 
Yleisesti arvioinnissa todetaan, että maakunta-, yleis- ja asemakaavojen tehtäviä on selkeytettävä.
 
Arviointi nosti jälleen esiin tarpeen järjestää rakennusvalvonta uudelleen. Hallituksen rakennepoliittisessa toimenpideohjelmassa on linjattu, että rakennusvalvonnat aloittavat uudessa muodossaan toimintansa vuoden 2017 alusta.
 
– Kun rakennusvalvonta saa paremmat toimintaedellytykset, lupakäytännöistä tulee yhtenäisemmät ja palvelutaso paranee. Tarvittavat selvitykset käynnistyvät heti, asuntoministeri Pia Viitanen, sd., kertoi.
 
Rakennusteollisuus RT kiirehtii
käytännön kehittämistoimenpiteitä
 
RT pitää tärkeänä, että ympäristöministeriö laatii heti aikataulun ja kertoo toimet, joihin se ryhtyy valmistuneen maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisarvioinnin pohjalta.
 
– Koska raportti jäi melko yleiselle tasolle, näemme riskiksi että kartoitus ei johda riittävän ripeästi käytännön toimiin. Pahimmillaan se synnyttää vain uusia jatkoselvityksiä ja tärkeät lainsäädäntömuutokset toteutuvat vasta vuosien päästä, Rakennusteollisuus RT:n elinkeinoasioista vastaava johtaja Anu Kärkkäinen sanoo.

– Pidämmekin myönteisenä merkkinä ministerin Viitasen ilmoitusta osauudistusten käynnistämisestä välittömästi.

Lue lisää Kuntatekniikan foorumilta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*