Ero kuntien korkeimman ja matalimman tuloveroprosentin välillä on yhä kasvussa. Ensi vuonna tämä ero on eniten ja vähiten verottavan kunnan välillä kuusi prosenttiyksikköä.
 
– Henkilö, joka tienaa 3 000 euroa kuukaudessa, maksaa korkeimman veroprosentin kunnassa vuositasolla 1 905 euroa enemmän veroja kuin hän maksaisi kunnassa, jossa on maan alin tuloveroprosentti, kuvaa kuntatalousasioiden johtaja Ilari Soosalu kuntakohtaisia eroja.
 
– Peruspalveluiden valtionosuusleikkausten yhteismäärä on vuodesta 2012 vuoteen 2014 kasvanut jo 1,1 miljardiin euroon. Lisäksi tulevat opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuksien leikkaukset, joiden arvo on vuonna 2013 yhteensä 92 miljoonaa ja vuonna 2014 yhteensä 77 miljoona euroa, Soosalu huomauttaa .
 
Jotta kunnat pystyisivät kattamaan valtionosuuksien leikkausten aiheuttamat menetykset kunnallisveron korotusten avulla, tulisi kunnallisveroprosentteja nostaa keskimäärin noin
1,2 prosenttiyksiköllä. Ensi vuonna tehtävien nostojen vaikutus on keskimäärin vain 0,36 prosenttia.
 
– On erittäin tärkeää, että kuntien tehtävien ja velvoitteiden purkaminen etenee hallituksen rakennepoliittisen ohjelman mukaisesti. Maassamme ei ole varaa muihin kuntia koskeviin uudistuksiin, kuin sellaisiin, jotka parantavat kuntien toiminnan tehokkuutta ja taloutta, painottaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
 
– Poistamalla kuntien tuloksekkaan toiminnan esteitä, tehostamalla toimintaa, edistämällä rakenteellisia uudistuksia kuntalähtöisesti, keventämällä kuntien tehtäviä sekä laajentamalla kuntien veropohjaa pystymme välttämään kuntaverojen rajuja korotuspaineita ja ehkäisemään kuntatalouden alijäämän kasvua, sanoo Timo Kietäväinen.
 
Yleinen, vakituisen asuinrakennuksen ja muun kuin vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti nousee noin joka neljännessä kunnassa. Keskimääräiset veroprosentit nousevat 0,02 prosenttiyksikköä. Veroprosenttien korotukset lisäävät kuntien kiinteistöverotuloja vuonna 2014 noin 41 miljoonaa euroa.
 
Lisäksi kiinteistöverouudistus kasvattaa kuntien verotuloja vuonna 2014 noin 100 miljoonaa euroa. Uudistuksessa kiinteistöverotusta kehitetään muun muassa korottamalla verotuksen pohjana olevia arvoja lähemmäs kiinteistöjen todellisia arvoja.

Lisää aiheesta:
Lähes puolet kunnista nostaa veroprosenttiaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä