Korkein hallinto-oikeus ei antanut Kauhavan kaupungille valituslupaa ns. Lumio-loppuraportin salaamisessa. Kauhava vaihtoi kaupunginjohtajaa kesällä 2022, kun Markku Lumion ja kaupungin päättäjien välinen luottamus mureni. Tilannetta selvitti valtuuston asettama tilapäinen valiokunta, jonka loppuraporttia kaupunki ei kuitenkaan julkaissut, sillä Lumio ilmoitti eroavansa ennen asian lopullista valtuustokäsittelyä.

Maakuntalehti Ilkka-Pohjalainen teki raportista tietopyynnön kaupungille, mutta Kauhava piti salauksesta kiinni. Vs. hallintojohtaja teki asiassa viranhaltijapäätöksen, ettei keskeneräistä loppuraporttia luovuteta eteenpäin.

Ilkka-Pohjalainen valitti viranhaltijan päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen, joka tammikuussa 2023 antamassaan ratkaisussa totesi loppuraportin olevan julkinen, ellei muuta syytä asiakirjojen salassa pitämiselle ilmene. Kauhavan kaupunginhallitus oli asiassa eri mieltä ja päätti hakea asiassa valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Asiasta jouduttiin äänestämään kaupunginhallituksessa ja äänin 9-3 laitettiin valituslupa vetämään.

Koska KHO ei asiassa valituslupaa Kauhavan kaupungille antanut, niin tilapäisen valiokunnan kesken jääneestä loppuraportista tuli julkinen asiakirja. Kuntalehden tilaama loppuraportti kertoo omaa kieltään siitä, kuinka osapuolten välinen luottamus oli murentunut. Kaupunginjohtajan käyttäytymiseen oli puututtu jo vuonna 2018, kun kaupungin naispuolinen työntekijä oli kokenut turhan läheisen tuttavallisuuden häiritseväksi.

Tilanne oli kuitenkin parantunut, kun puheenjohtajisto piti asiasta kehityskeskustelun kaupunginjohtajan kanssa. Asia ponnahti pintaan jälleen talvella 2022, kun Markku Lumio valittiin uudelle jatkokaudelle. Puheenjohtajisto ohjeisti kaupunginjohtajaa käyttäytymisen suhteen, mutta ohjeistus ei mennyt perille ja maaliskuun 2022 laivaristeilyn jälkeen kaupunginhallituksen naispuolinen jäsen ilmoitti kokeneensa kaupunginjohtajan lähentymisen laivalla epäasialliseksi.

Loppuraportissa todetaan ex-kaupunginjohtajan myös vuotaneen tilapäisen valiokunnan laatiman muistion tietoja ulkopuolisille ja osa muistiosta oli päätynyt erääseen Facebook-ryhmään. Lumio oli raportin mukaan myös myöntänyt kertoneensa paikalliselle lehdelle hänestä kannelleen kaupunginhallituksen jäsenen henkilöllisyyden. Nämäkään tapaukset eivät lisänneet luottamusta kaupungin ja kaupunginjohtajan välillä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*