Vuosi sitten solmittiin valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimus, jonka ensimmäisen vuoden tavoitteita tarkasteltiin torstaina.

Kunnat ovat  pääosin toteuttaneet ensimmäisen vuoden tavoitteitteensa. Parantamista on erityisesti valtion tukeman niin sanotun normaalin ARA-vuokra-asuntotuotannon rakennuttamisessa.

Asuntoministeri Krista Kiuru, sd., sanoi torstaina, että tavoitteen mukaan ARA-tuotannosta pääosan tulisi olla niin sanottua normaalia vuokra-asuntotuotantoa.

Kiurun mukaan nyt on ehdottoman tärkeää, että kaikki osapuolet sitoutuvat viemään sopimusta myös jatkossa eteenpäin.

Miten MAL-sopimus nivelletään tulevaan metropoliratkaisuun, on auki. Kiuru toisti aiemmat näkemyksensä, että Helsingin seudulla tarvitaan sekä kuntaliitoksia että metropoliratkaisu.

Metropolitasolla päätettäisiin kaavailujen mukaan muun muassa siitä, miten vuokra-asuntoja rakennetaan ja sijoitetaan Helsingin seudun kuntiin.

Kiurun näkemys on, että valtion Kruunuasunnot tulee olemaan merkittävä toimija vuokra-asuntojen tuottamisessa Helsingin seudulla.

Mikäli kunnat eivät aktiivisesti toteuta vuokra-asuntotuotantoa, Kiurun mukaan valtiolla on siihen keppi: liikenneinvestoinnit.

Helsingin seudulle valmistui viime vuonna 11 536 asuntoa, mikä oli  92 prosenttia aiesopimuksen keskimääräisestä vuositavoitteesta. Se on  12 500 asunto.

ARA-vuokra-asuntoja valmistui lähes 2 300, joka oli 90 prosenttia  tavoitteesta. ARA-asunnoista noin puolet oli niin sanottuja normaaleja vuokra-asuntoja.

Asumisoikeusasuntoja valmistui noin tuhat. KUUMA-kunnissa aiesopimuksen mahdollistama määrä asumisoikeusasuntoja nostaa ARA-tuotannon toteutuman 94 prosenttiin tavoitteesta.

Yhteeenvedot MAL-sopimuksen toteutumisesta ovat verkossa osoitteessa www.ym.fi.

Riitta Vainio

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä