Suomalaiset haluavat suosia lähimökkeilyä. Kuva: Ville Miettinen

Mökkeily painottuu yhä vahvemmin Etelä-Suomeen, kertoo Oikotie tiedotteessaan.

Etelän painotus näkyy erityisin hyvin siinä, mistä myynnissä olevia mökkejä haetaan. Halutuimpia mökkimaakuntia ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Päijät-Häme, Etelä-Savo ja Kanta-Häme.

Sen sijaan Itä- ja Keski-Suomen perinteisistä mökkeilyalueista vain Etelä-Savo pitää pintansa.

Kaupunkipainotteisuus näkyy myös siinä, että suomalaiset hakevat loma-asunnoista eniten siirtolapuutarhamökkejä. Siirtolapuutarhat sijaitsevat useimmiten kaupungeissa.

MainosMökkejä on tänä vuonna ostettu eniten Etelä-Savosta, kakkosena tulee Varsinais-Suomi ja kolmantena Uusimaa.

Lähimökkeily suosiossa

– Nyt halutaan lähimökkeilyä. Puolet suomalaisista asuu Rauma–Imatra-linjan eteläpuolella, ja moni toivoo lyhyttä ajomatkaa mökille. Kärsijöitä ovat etenkin Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Keski-Suomi, jotka ovat perinteisiä mökkeilyseutuja ja joissa on paljon mökkejä. Kuopio ja Mikkeli ovat edelleen Suomen mökkirikkaimmat paikkakunnat, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo tiedotteessa.

Sen sijaan Kanta-Häme ja Päijät-Häme sopivat lähimökkeilytrendiin, sillä ne ovat sopivan ajomatkan päässä Uudeltamaalta ja Tampereelta.

Koronakriisin aikana kaipuu ulkoilmaan ja väljyyteen synnytti Suomessa kaikkien aikojen mökkibuumin. Mökkien kysyntä oli erityisen vilkasta 2020 ja 2021. Jo tuolloin Etelä-Suomi erottui joukosta, sillä loma-asuntoja ostettiin maakunnista selkeästi eniten Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta.

Mökkikauppasesonki ajoittuu yleensä lopputalveen ja kevääseen.

Lue lisää Suosiotaan kasvattaneen etätyön uskotaan parantavan maaseudun elinvoimaa – ”Se on näkynyt mökkipaikkakunnilla”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*