Nurmeksen ex-kaupunginjohtaja Asko Saatsi tuomittiin käräjäoikeudessa kahdesta virka-aseman väärinkäytöstä sekä kunnianloukkauksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päivän ehdolliseen vankeuteen. (Kuva: Miska Puumala)

Kesäkuussa 2022 Nurmeksen kaupunginjohtajan virasta irtisanoutunut Asko Saatsi on tuomittu Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa 40 päivän ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeuden tuoreen ratkaisun mukaan Saatsi syyllistyi vuosina 2020-2021 kaupunginjohtajana toimiessaan kahteen virka-aseman väärinkäyttämiseen sekä kunnianloukkaukseen ja virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Yhden kunnianloukkauksen ja virkavelvollisuuden rikkomisen osalta käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Viidessä syytekohdassa kuudesta käräjillä käsitellyistä syytekohdista asianomistajana oli Nurmeksen kaupunginvaltuutettu ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuutettu Jari Ruokolainen (sd). Saatsi määrättiin maksamaan Ruokolaiselle 3000 euron korvaukset aiheutetusta kärsimyksestä sekä lakimieskuluja yhteensä noin 7700 euroa.

Ensimmäisen kerran virka-aseman väärinkäyttämiseen Asko Saatsin katsottiin syyllistyneen kaupungin alueen maa-alueen vuokrauksessa tammikuussa 2020. Ex-kaupunginjohtaja oli tehnyt vuokrasopimuksen kaupungin puolesta, kun toimivaltainen viranhaltija oli kieltäytynyt sitä tekemästä. Oman toimivaltansa ylittänyt kaupunginjohtaja ei ollut tehnyt vuokrasopimuksesta varsinaista viranhaltijapäätöstä, joten ratkaisusta ei voinut valittaa.

Toinen virka-aseman väärinkäyttö liittyi kaupungin henkilökunnan ensiapukoulutuksen järjestämiseen maaliskuussa 2021. Saatsi oli käskenyt päivää ennen koulutusta olemaan käyttämättä Jari Ruokolaisen palveluja koulutuksen järjestämisessä, vaikka Ruokolaisen yritys oli voittanut asiaa koskevan kilpailutuksen. Kieltäminen oli tapahtunut sen jälkeen, kun Ruokolainen oli esittänyt epäilyt maanvuokrasopimuksen laillisuudesta. Koulutusta ei kaupunginjohtajan käskystä huolimatta peruutettu.

MainosMyös syyksi luetussa kunnianloukkauksessa asianomistajana oli Ruokolainen. Maaliskuussa 2021 ex-kaupunginjohtaja oli kertonut kaupunginhallitukselle oikeusasiamiehen selvitykseen vastatessaan, että Jani Ruokolainen oli käyttäytynyt uhkaavasti häntä kohtaan. Tässä tapauksessa Pohjois-Karjalan käräjäoikeus katsoi ex-kaupunginjohtajan syyllistyneen myös virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Asko Saatsi jätti irtisanoutumisilmoituksen Nurmeksen kaupunginjohtajan virasta kesäkuussa 2022. Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tänään perjantaina antama tuomio ei ole lainvoimainen. Ratkaisuun voi hakea muutosta valittamalla Itä-Suomen hovioikeuteen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*