Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry syyttää kuntia siitä, että nämä ajavat omaishoitajat kohtuuttomaan tilanteeseen säästötoimilla.

Yhdistys on saanut runsaasti huolestuneita yhteydenottoja sen jälkeen, kun muun muassa Jyväskylä, Joensuu ja Mikkeli kertoivat suunnitelmistaan heikentää omaishoidon tukemista kiristyneen taloustilanteen takia.

Omaishoitajien yhdistyksen mielestä monet kunnat ovat  määrärahoja varattaessa jättäneet huomioimatta omaishoidon tuen tarpeen kasvun, vaikka yleisesti tiedetään, että yhä huonokuntoisempia ihmisiä hoidetaan entistä enemmän kotona omaishoitajien turvin. Hoitajat ovat pääosin iäkkäitä puolisoita, mutta myös vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten vanhempia.

Sekä hallitusohjelmassa että meneillään olevassa omaishoidon kehittämistyöryhmässä korostetaan omaishoidon lisäämistä ja tuen myöntämistä yhtenäisin perustein koko maassa.

– Syrjäyttämällä omaishoitajat tuen piiristä kunnat lisäävät kustannuksia toisaalle. Tarve omaishoitoa korvaaviin palveluihin ja laitoshoitoon lisääntyy, yhdistys sanoo ja muistuttaa, että kehittämällä omaishoitoa kunnat voisivat säästää ja siten myös parantaa talouttaan.

Aiheesta aiemmin:
Jyväskylä kiristää omaishoidon perusteita

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä