Kuva: Metropolia/Espoon kaupunki
Espoon kaupungin ja Metropolia Ammattikorkeakoulun tavoitteena on kehittää uudenlainen koulutusmalli, jonka avulla maahanmuuttajat pääsevät työelämään, saavat tietoa yrittäjyydestä ja voivat testata yritysideoitaan.

Espoo hakee yrittäjyyskoulutuksesta kiinnostuneita maahanmuuttajia DuuniPolku-hankkeeseen. Idea on löytää ratkaisuja maahanmuuttajien työllistämiseen yrittäjyyskoulutuksesta, jossa kokeneet yrittäjät ja aiemmin vastaavan koulutuksen käyneet maahanmuuttajat toimivat opiskelijoiden mentoreina.

Tarkoitus on tukea erityisesti sellaista yrittäjyyttä, jossa hyödynnetään monikulttuurista osaamista. Pitkän tähtäimen tavoitteena on tukea vientiin suuntautuvaa yrittäjyyttä, esimerkiksi kehittyviin maihin kohdentuvaa vientiä.

Espoon kaupungin ja Metropolia Ammattikorkeakoulun hankkeen tavoitteena on kehittää uudenlainen koulutusmalli, jonka avulla maahanmuuttajat pääsevät työelämään, saavat tietoa yrittäjyydestä ja voivat testata yritysideoitaan.

Yksi ensimmäisen DuuniPolku-koulutuksen osallistujista on somalialaistaustainen Aden Hussein. Hän on valmistunut vastikään tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi Metropoliasta ja on kehittänyt DuuniPolun tukemana liikeideaa, joka vie suomalaista aurinkoenergiaosaamista kehitysmaihin.

– Start up -yrityksemme kehittää nopeasti monistettavaa teknologia- ja bisnesmallia, jolla on satojen miljoonien henkilöiden kuluttajapotentiaali Afrikassa. DuuniPolku-koulutus opetti minulle työnantajan velvollisuudet, vakuutukset ja veroasiat, auttoi hyvän liiketoimintasuunnitelman tekemisessä ja kasvatti sosiaalista verkostoani. Se oli kullanarvoinen tuki yrittäjätaipaleeni alussa, Aden Hussein kiittää.

Husseinin ideaa esitellään esimerkkinä siitä, miten maahanmuuttajien ja suomalaisten osaamista ja verkostoja yhdistämällä luodaan uutta liiketoimintaa. Yritykselle on juuri myönnetty myös Business Finland -rahoitusta.

– Afrikassa riittää aurinkoa, meillä taas osaamista sen valjastamisesta energiaksi. Kestävän kehityksen teema taas on yksi tärkeimpiä teemoja koko Espoon kaupungille, sanoo projektikoordinaattori Jaana Gummerus.

Hussein on myös yksi syksyllä aloittavien DuuniPolku-opiskelijoiden lähimentoreista, jotka auttavat kaupunkia ja Metropoliaa suuntaamaan koulutusta vielä aiempaa paremmin maahanmuuttajien tarpeita vastaavaksi.

Työllisyyspalveluille uudenlaisia tarpeita

Espoossa maahanmuuttajataustaisen väestön osuus on suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Vuoden 2018 alussa vieraskielisten osuus espoolaisista oli 16 prosenttia kun se koko maassa oli seitsemän prosenttia. Espoon työttömistä työnhakijoista noin kolmannes on vieraskielisiä.

DuuniPolku-hanke käynnistettiin Espoossa vuoden alussa vastaamaan työllisyyspalvelujen muuttuneisiin tarpeisiin. Maahanmuuttajataustaiset tarvitsevat yrittäjyyskoulutuksessa erilaista tukea kuin kantasuomalaiset, koska esimerkiksi viranomaisasiointi on usein hyvin erilaista kuin vanhassa kotimaassa.

– Maahanmuuttajilla on paljon ammatillista osaamista, mutta ennen kuin se saadaan valjastettua työpaikoiksi ja liiketoiminnaksi, on yhteiskunnan luotava uudenlaisia työllisyyspalveluja. Monelle esimerkiksi palkan sivukulut, eläkkeet, työsopimukset ja työturvallisuus ovat ihan uutta asiaa. Lisäksi moneen eri toimialaan liittyy Suomessa alakohtaista säätelyä, Gummerus kertoo.

Osuus kasvaa yritysneuvonnassa

Maahanmuuttajien osuus uusyrityskeskusten asiakkaista on noussut viime vuonna etenkin Etelä- Suomen alueella. Noin kolmas Helsingin, Espoon ja Vantaan yritysneuvonnan asiakkaista oli maahanmuuttajia. Espoossa on paljon vieraskielisiä, jotka ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Huijaatteko te tarkoituksella tämän jutun kuvituskuvalla, joka on kuvapanmista ostettu, mutta olette merkinneet kuvaan: Metropolia/Espoon kaupunki?

    Onko kuntalehti valemedia vai propagandaläpyskä? Kumpikaan ei ole teille kunniaksi. Olisi syytä korjata valheellinen ja harhaanjohtava väite kuvasta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*