Myös Savonlinnan kaupungin keskusvirastossa on pohdittu monissa eri yhteyksissä, miten uusia ovia saataisiin auki koulutusasioiden suhteen.

Opettajankoulutuslaitos lakkautettiin Savonlinnassa vuonna 2018 ja nyt Saimaan järvialueen turistikeskuksessa haetaan ratkaisua koulutuksellisen tasa-arvon ahdinkoon.

Etelä-Savon ja samalla myös Etelä-Karjalan sekä Kymenlaakson opettajapulaa ovat taklaamassa yhteistyössä Savonlinnan kaupunki ja Oulun yliopisto. Edellä mainitut yhteistyökumppanit edistävät opettajakoulutuksen järjestämisestä oopperajuhlista tunnetussa kaupungissa.

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ei kaunistele alueellista tai paikallista opettajatilannetta. Laine tietää muuallakin Suomessa on vastaavia ongelmia, mutta Savonlinnassa tilanne on erityisen vaikea pätevien opettajien saatavuuden näkökulmasta.

– Oulun yliopisto hakee rahoitusta opettajankelpoisuutta tuottavien opintojen ja tutkintokoulutuksen järjestämiseksi Savonlinnassa syksystä 2025 alkaen.

– Emme saa riittävästi päteviä opettajia. Eläköitymishaaste kasvaa nopeammin kuin oppilasmäärät vähenevät. Tässä on kyse koulutuksellisesta tasa-arvosta.

Savonlinnan kaupungin ja Oulun yliopiston yhteistyölle on vahvat perusteet, Laine jatkaa.

– Meille on taattu sivistykselliset oikeudet eri puolilla Suomea. Koulutuksellinen tasa-arvo vaarantuu, jos mitään ei tehdä.

Päteviä henkilöitä on vaikea saada sekä vakituisiin että määräaikaisiin opetustehtäviin. Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine luottaa siihen, että nyt esillä on malli, joka olisi merkittävä edistysaskel.

Ministerin luona toivo heräsi

Vuonna 2018 opettajankoulutus siis lakkautettiin Savonlinnasta ja sen päätöksen takana oli Itä-Suomen yliopiston päätös keskittää opettajankoulutus Joensuuhun. Kyseiseen päätökseen liittyi silloisen, Juha Sipilän, kesk., johtaman hallituksen päätös kiristää yliopistojen rahoitusta.

Itä-Suomen yliopiston vetäydyttyä Savonlinnasta on opettajapula alueella viidessä vuodessa akuutisti konkretisoitunut, Laine lisää.

Nyt käsillä olevan suunnitelman mukaan Savonlinnassa toteutetaan monimuoto- ja lähiopintoina syksystä 2025 alkaen erityisopettajien sekä kielten- ja luokanopettajien kelpoisuutta tuottavia opintoja. Lisäksi suunnitelmassa on varhaiskasvatuksen tutkintokoulutuksia.

Vaiheittain alkavilla koulutuksilla olisi tarkoitus saada yhteensä 160 opettajakoulutuspaikkaa Savonlinnaan.

Janne Laine kertoo, että ministeriöstä haetaan reilun 1,1 miljoonan euron rahoitusta vuosille 2024–2029 ja sen lisäksi kunnat laittaisivat opettajakoulutuspottiin yhteensä vajaat 600 000 euroa.

Laine kertoo, miten Savonlinnan kaupungin edustajat ovat tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan, kok., vieraana esitelleet hanketta. Ainakin tämä vierailu oli Laineen mukaan positiivinen, ja toiveita herättävä.

– Olemme pystyneet luomaan toimintamallin kelpoisten opettajien saatavuuden ratkaisemiseksi, Laine sanoo keskeisestä viestistä.

– Toivomme, että ministeri tekisi hakemuksestamme myönteisen päätöksen ja pääsisimme aloittamaan koulutuksen.

Huoltovarmuusasia

Savonlinnan sivistystoimenjohtaja Mikko Ripatti sanoi Laineen aloituspuheenvuoron jälkeen tiedotustilaisuudessa, että joka neljäs opettaja täyttää 65 vuotta Etelä-Savossa vuoteen 2030 mennessä.

– Eläköityminen on poikkeuksellisen voimakasta Etelä-Savossa.

– Vaikka oppilasmäärät laskevat verrattain voimakkaasti, se ylittää oppilasmäärän alenemisen. Meillä on pulaa varhaiskasvatuksen opettajista, luokanopettajista ja erityisopettajista.

Rekrytointeja mietittäessä esimerkiksi luokanopettajien tarve nelinkertaistuu. Opettajien koulutustaso on jo nyt keskimääräistä matalammalla tasolla Etelä-Savossa muuhun Suomeen verrattuna, Ripatti huomauttaa.

– Sivistyksellinen huoltovarmuus on turvattava varmistamalla koulutusjärjestelmämme peruspilareiden, laadukkaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toiminta.

Hyviä opiskelutiloja riittää

Oulun yliopiston kanssa tehtävässä yhteistyössä Savonlinnan kaupunkiin olisi tarkoitus saada lisää opiskelijoita, ja sitouttaa heitä esimerkiksi lähiopetusjaksojen kautta paikalliseen työelämään.

Savonlinnassa toteuttavaan Oulun yliopiston opettajankoulutukseen kuuluisi myös huomattava määrä etäopetusta, muiden muassa luentojen osalta.

– Keskusteluissa koulutusvastuista opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa on noussut esiin yliopiston alueellisen vaikuttavuuden lisääminen monimuotokoulutusten avulla alueen tilaratkaisuja hyödyntäen, Oulun yliopiston koulutusdekaani Sari Harmoinen kertoo.

Savonlinnaan suunnitteilla olevassa koulutuksessa olisi tärkeää koulutusdekaanin mukaan järjestää toteutuksia, jotka vaativat opettajien ja opiskelijoiden yhteistä läsnäoloa sekä vahvistavat yhteisöllisyyttä.

– Tämä tehtäisiin Savonlinnassa.

Oulun yliopiston yksikön johtaja Eva Raudasoja arvioi, että paikalliset harjoittelujaksot sitouttaisivat opiskelijoiden lisäksi työnantajia. Koulutuksen kautta syntyisi verkostoja työelämän kanssa, Raudasoja jatkaa.

– Yritetään vahvistaa kohtaantoa.

Rahoituksen toteutuessa Oulun yliopisto järjestää siis yhdessä Etelä-Savon kuntien ja oppilaitosten kanssa alueen osaamistarpeisiin vastaavia opetus- ja kasvatusalan kelpoisuusopintoja ja tutkintoon johtavia koulutuksia.

– Oulun yliopisto on toteuttanut useita vastaavia alueellisia koulutuksia yli kymmenen vuoden ajan hyvin tuloksin, Raudasoja vahvistaa.

Koulutuksiin sisältyvät lähiopetusjaksot toteutettaisiin Savonlinnassa kesäyliopiston toimipisteessä ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Savonniemen kampuksen tiloissa sekä tarpeen mukaan muissa alueen opetustiloissa. Koulutuksiin sisältyvät harjoittelujaksot järjestettäisiin pääsääntöisesti Etelä-Savon oppilaitoksissa ja päiväkodeissa.

Esitys sopii hyvin myös suunnitteilla olevaan Savonlinnan korkeakoulukeskukseen, Oulun yliopisto ja Savonlinnan kaupunki ovat arvioineet yhteistyössä.

Myös korkeakoulusuunnitelmia

Savonlinna ei ole pelkästään Oulun yliopiston kanssa yhteistyössä tehtävän koulutuksen kanssa lähtenyt liikkeelle ratkaisemaan koulutushaasteita.

Laine ja Ripatti vahvistivat, että Savonlinnan kaupunki on yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin ja Aalto-yliopiston kanssa laatimassa myös korkeakoulusuunnitelmaa, jotta muiden muassa tekniikan ja teknologian kehitykselle saataisiin lisää vauhtia Etelä-Savossa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä