Opiskelijajärjestöt sanovat seksuaaliselle häirinnälle #NOMORE.

Opetusalan toimijat haluavat lopettaa seksuaalisen häirinnän ja vaikenemisen kulttuurin Suomen kouluissa ja oppilaitoksissa.

Opiskelijat, opettajat, koulutuksen järjestäjät ja opetushallinto ovat allekirjoittaneet sitoumuksen täydelliseen nollatoleranssiin häirintää kohtaan. Allekirjoittajat korostavat, että torjuntaan tarvitaan koko yhteisö.

Vetoomus muistuttaa, että jokaisen häirintää havainneen velvollisuus on ottaa asia puheeksi ja puuttua tilanteeseen. Tämä koskee erityisesti esimiehiä ja opettajia sekä muita aikuisia.

Turvallisen opiskelukulttuurin ja oppimisympäristön luominen on johdon ja opettajakunnan vastuulla.

– Opiskeluvuodet ovat monelle myös aikuistumisen vuosia, ja opiskeluaikana opitut taidot ja tavat viedään mukana työelämään asti. Siksi on tärkeää, että meidän opiskelijasukupolvemme aikana laitetaan stoppi seksuaaliselle häirinnälle ja siitä hiljenemisen kulttuurille, opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat Riina Lumme, Pietu Heiskanen, Anni Koivisto, Jasmina Khabbal ja Eini Järvi kiteyttävät.

– Jokaisella meistä on vastuu puuttua häirintään sitä kohdatessaan. Tehdään yhdessä opiskeluympäristö, jossa jokaisella on turvallista olla, puheenjohtajat sanovat.

Myös Kuntaliiton Terhi Päivärinta ja Sivistystyönantajien Teemu Hassinen muistuttavat, että kaikilla kouluissa ja oppilaitoksissa työskentelevillä, niin oppilailla ja opiskelijoilla kuin henkilökunnallakin on oikeus turvalliseen opiskelu- ja työympäristöön.

– Mikäli häirintää ilmenee, on siihen heti puututtava.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) korostaa lasten ja nuorten oikeutta koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.

– Koulun ja koulutuksen järjestäjän tehtävä on varmistaa, että oppimisympäristö on turvallinen kaikille lapsille ja nuorille.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Pietu Heiskanen, Oskun puheenjohtaja Eini Järvi, Sakki ry:n puheenjohtaja Jasmina Khabbal, Samokin puheenjohtaja Anni Koivisto, SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkanen ja Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta.

Kaikki opetus-, kasvatus ja tutkimusalan toimijat voivat ilmaista sitoutumisensa häirinnän kitkemiseen käyttämällä hastagia #NOMORE

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä