Poliisille voi ilmoittaa lapsiin kohdistuvasta ja seksuaalista häirintää todistavasta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta. Kuva: Hanna Rautio

Joka toinen vuosi toteutettavan Kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä on yleistynyt, Espoon kaupunki tiedottaa.

On havaittu, että lasten ja nuorten voi olla vaikeaa tunnistaa seksuaalista häirintää. Tämän vuoden aikana pääkaupunkiseudun kouluissa, toisella asteella ja nuorisotiloilla käsitellään ilmiötä, jotta lapset ja nuoret oppisivat tunnistamaan ja reagoimaan seksuaaliseen häirintään.

Aihetta käsitellään kouluissa 5.-luokasta ylöspäin ikätasoisesti Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla.

Lisäksi Espoon kaupunki tiedottaa, että aiheesta tuotetaan materiaalia nuorten seuraamien sosiaalisen median vaikuttajien kanaviin.

Valtakunnallisen Kouluterveyskyselyn avulla tuotetaan joka toinen vuosi monipuolista seurantatietoa lasten ja nuorten terveydestä ja hyvinvoinnista.

Kyselyyn vastaavat 4.–5.-luokkalaiset, 8.–9.-luokkalaiset sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen 1.–2. vuoden oppilaat.

Viime vuonna pääkaupunkiseudulla kyselyyn vastasi yhteensä 47 134 oppilasta. Pääkaupunkiseudun kaupungit haluavat omalta osaltaan auttaa tunnistamaan seksuaalista häirintää sekä ehkäistä sen esiintymistä lasten ja nuorten keskuudessa.

Kysely osoittaa, että seksuaalisen häirintää koetaan kaikissa kyselyyn vastanneissa ikäryhmissä.

Eniten seksuaalista ahdistelua ovat kokeneet 8.–9.-luokkalaiset ja lukioikäiset tytöt, joista miltei puolet on kokenut seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua.

Seksuaalinen häirintä näyttää kohdistuvan yhä nuorempiin, sillä 4.–5.-luokkalaisten kokema häirintä oli lisääntynyt kahden vuoden takaiseen verrattuna ja oli nyt noin 10 prosenttia vastanneista.

Häirintä on yleisintä somessa

Seksuaalista häirintää voi kohdata julkisissa tiloissa, kotona tai verkon välityksellä, Espoon kaupunki tiedottaa.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä on tullut niin yleinen ilmiö, että osa nuorista ajattelee sen kuuluvan sosiaaliseen mediaan.

– Mitä nuoremmasta henkilöstä on kyse, sen hankalampaa voi olla tunnistaa joutuvansa seksuaaliväkivallan uhriksi. Groomaajat eli aikuiset, jotka houkuttelevat alaikäisiä seksuaaliseen toimintaan, voivat olla hyvin taitavia saamaan ensin lapsen tai nuoren luottamuksen kyselemällä kuulumisia ja kehumalla tämän ulkonäköä, ja hiljalleen lapselta tai nuorelta toivotaan seksuaalista toimintaa, lapsiin kohdistuneisiin pahoinpitely- ja seksuaalirikoksiin erikoistunut Annina Lehtonen Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo Espoon tiedotteen mukaan.

Aikuinen on velvollinen ilmoittamaan poliisille ja lastensuojeluviranomaiselle, mikäli epäilee lapsen tai nuoren joutuneen seksuaalisen ahdistelun kohteeksi.

– Poliisi toivoo, että meihin oltaisiin matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos edes epäilee lapseen tai nuoreen kohdistuneen seksuaaliväkivaltaa. Vain tällä tavalla pystymme myös poliisissa puuttumaan tilanteeseen ja mahdollisesti saattamaan tekijät vastuuseen teoistaan, Lehtonen toteaa.

Näin suojelet lasta

Lopuksi Espoon kaupunki listaa tiedotteessaan neljä tapaa suojella lasta ja nuorta netissä.

Ensimmäiseksi neuvotaan, että lapselta ja nuorelta on tärkeä kysyä nettiin ja someen liittyviä kuulumisia ja ajatuksia osana arkisia keskusteluja.

Toiseksi on hyvä kysyä myös, onko tapahtunut jotain, mikä tuntui lapsesta tai nuoresta ikävältä tai hämmentävältä.

Kolmanneksi kehotetaan olemaan kiinnostunut lapsen ja nuoren asioista, niin huolenaiheiden esiin tuominenkin helpottuu.

Neljänneksi painotetaan seksuaalikasvatusta, jonka osana lapsi ja nuori saa tietoa netissä tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä, on tärkeä keino suojella lasta ja nuorta.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*