Suomen peruskouluissa on elämäänsä tyytyväisiä nuoria. Parantamisen varaakin toki on.

Hyvä koulutodistus ei ole koko elämä. Vaikka Suomen PISA-menestys maailman kärkeä ei enää olekaan, niin keskiviikkona julkistetun tutkimuksen mukaan suomalaisnuoret ovat tyytyväisiä elämäänsä.

PISA-tutkimuksessa on ensi kertaa selvitetty laajasti 15-vuotiaiden nuorten hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä sekä niiden yhteyksiä PISA-tuloksiin.  Suomalaispojat olivat tyttöjä tyytyväisempiä elämäänsä. Pojista erittäin tyytyväisiä elämäänsä on yli puolet (52 %) ja tytöistä runsas kolmannes (36 %).

-Elämä on nuorille paljon muutakin kuin koulunkäyntiä, tiivisti tutkimustulokset professori Jouni Välijärvi tuloksia esitellessään.

Suomalaisnuorista 45 prosenttia kokee olevansa erittäin tyytyväisiä elämäänsä. OECD-maissa keskimäärin tyytyväisiä oli reilu kolmannes eli 34 prosenttia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ongelmiakin on

Tyytymättömien osuus Suomessa oli kuusi prosenttia, kun OECD tyytymättömien nuorten osuus on 12 prosenttia. Suomalaisia tyytyväisempiä oppilaat ovat vain Dominikaanisessa tasavallassa, Meksikossa, Costa Ricassa ja Kroatiassa.

-Tämän tyyppisissä tutkimuksessa Etelä-Amerikan maissa ollaan yleensäkin kärjessä, professori Välijärvi arvioi.

Ei elämä suomalaiskouluissa kuitenkaan pelkkää auringonpaistetta ole. Tyytymättömiä elämäänsä oli tytöistä 9 prosenttia ja pojista 4 prosenttia.

-Ilahduttavaa on erityisesti poikien tyytyväisyys siitäkin huolimatta, että osaamisessa he jäävät selvästi tyttöjä jälkeen, kertoi PISA-tutkimuksen Suomen koordinaattori, professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta.

Korkea koeahdistuneisuus, alhainen suoritusmotivaatio ja opettajan epäreilu kohtelu näkyvät nuorten PISA-menestyksessä. Myös kiusaamista oppilaat olivat joutuneet tutkimuksen mukaan kokemaan.

 Sekä Suomessa että OECD maissa keskimäärin noin 15 prosenttia oppilaista ilmoitti kokeneensa, että opettaja on kohdellut heitä epäreilusti vähintään muutaman kerran edellisen kuukauden aikana. Suomalaispojat ovat kokeneet epäreiluutta tyttöjä useammin.

 

PISA-tulokset Suomen osalta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*