Hallitus uudistaa lukion tutkintovaatimuksia.

Hallitus haluaa kasvattaa ylioppilastutkintoon vaadittavien ylioppilaskokeiden määrää.

Hallitus antoi torstaina 15. marraskuuta eduskunnalle esityksen, jonka mukaan jatkossa jokaisen lukio-opiskelijan on kirjoitettava vähintään viisi ainetta. Nykyisin ylioppilastutkintoon vaadittavien kokeiden vähimmäismäärä on neljä.

Tulevaisuudessa tutkinnon voi suorittaa myös englannin kielellä.

Englanninkielisessä tutkinnossa suoritetaan samat kokeet kuin suomen- tai ruotsinkielisessä tutkinnossa. Uudistuksessa on turvattu kansalliskielten asema tutkinnon pakollisena osana niin, että myös englanninkieliseen tutkintoon sisältyy suomen tai ruotsin koe.

Hallituksen ehdotuksen mukaan ylioppilastutkinnon rakenne muuttuisi niin, että jokaisen opiskelijan on suoritettava viisi koetta, joihin sisältyy äidinkielen ja kirjallisuuden koe, sekä vähintään kolme koetta matematiikan, toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen ja reaaliaineen ryhmästä.

Viides koe voi olla esimerkiksi joko reaaliaineesta tai vieraasta kielestä. Näin tutkinnosta on tarkoitus tehdä entistä tasapainoisempi. Jatkossa kokeisiin laaditaan myös oppiainerajat ylittäviä tehtäviä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan uusi tutkintorakenne parantaa kokelaiden asemaa, kun he eivät enää sitovasti valitse kokeita pakollisiksi tai ylimääräisiksi.

Ylioppilastutkintolain on tarkoitus tulla voimaan yhdessä lukiolain kanssa 1. elokuuta vuonna 2019.

Uuden lain mukaiset muutokset koskevat kokelaita, jotka aloittavat tutkinnon suorittamisen kevään 2022 tutkintokerralla tai sen jälkeen.

Käytännössä tämä useimmissa tapauksissa tarkoittaa opiskelunsa syksyllä 2020 aloittavia lukiolaisia. Tutkinnon suorittamisen jo aloittaneet tai viimeistään syksyllä 2021 aloittavat kokelaat suorittavat tutkinnon nyt voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti.

Juttua korjattu 16.11. klo 11:15: Täsmennetty, mitä aineita ylioppilastutkintoa varten on kirjoitettava. Muutettu otsikon ylioppilaskoe-sana ylioppilastutkinnoksi. Täsmennetty, että useimmissa tapauksissa uudistus koskee syksyllä 2020 aloittavia lukiolaisia. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*