Monissa kunnissa etänä opiskelevien koululaisten päivittäinen lämmin ateria pyritään turvaamaan myös poikkeusoloissa. Kuva: Seppo Haavisto

Kouluruokailu on koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen myötä kunnissa hyvin erilaisissa kantimissa.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) muistutti maanantaina, että kunnilla ei ole enää velvollisuutta tarjota etäopiskeleville lapsille kouluruokailua. Tähän on kuitenkin yhä mahdollisuus, mikäli kunnat itse niin päättävät.

Monet kunnat haluavat yhä velvoitteen loputtuakin tarjota lämpimän ruuan etänä opiskeleville koululaisille. Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo, että Helsingin alueella etäopetuksessa oleville järjestettävä kouluruokailu on aloitettu viime viikolla.

– Joillekin perheille kouluruoka on todella tärkeä asia. Siksi haluamme tarjota sen mahdollisuuden.

Tällä hetkellä ruokailumahdollisuutta hyödynnetään Pohjolaisen mukaan Helsingissä vielä varsin vähän. Maanantaina kouluruokailuun osallistui 1400 oppilasta, joista etäopetuksessa olevia oli noin 230 oppilasta.

Pohjolainen kertoo, että Helsingissä kartoitetaan tällä viikolla ruokailun tarvetta etänä opiskelevien joukossa. Tavoitteena on saada koko kaupungin kattava tietopohja, jotta tilanteeseen voidaan vastata mahdollisimman tehokkaasti.

– Kouluista lähetettiin yhteinen lomake, osa kouluista on aiemmin kysellyt tietoja jo ennakkoon.

Ruokailemaan tulevat oppilaat päästetään ruokalaan enimmillään kymmenen hengen ryhmissä. Käsienpesua valvotaan ja istumajärjestelyssä huomioidaan tarvittavat etäisyydet oppilaiden välillä.

Lounas tarjotaan kaikille oppilaille heidän omissa lähikouluissaan. Koulujen yhdistäminen ei Pohjolaisen mukaan ole tällä erää suunnitelmissa, jotta ryhmäkoot eivät kasvaisi liian suuriksi.

Ateriapaketit ja ruokakassit buffetin vaihtoehdoksi

Helsingissä kouluruoka tarjotaan normaaliin tapaan noutopöydästä. Toisissa kunnissa myös ruokailumuotoa on muutettu tartuntariskin pienentämiseksi. Haminassa etäopiskeleville koululaisille aletaan jakaa ateriapaketteja ensi viikolla.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että Haminan kaupungin ruokapalvelut valmistaa ja pakkaa ateriapakettien ruuan. Huoltajille lähetetään Wilman kautta tilauslomakkeen linkki, josta on nähtävillä ohjeellinen ruokalista ateriapakettien sisällöstä. Ateriapaketteja voi noutaa vain huoltaja tai muu aikuinen.

Lempäälässä päiväkohtaisen lounaan noutaminen koululta lopetettiin perjantaina. Tukea tarvitsevien perheiden avustaminen ruokajärjestelyissä kuitenkin jatkuu, kerrotaan kaupungin viime viikolla julkaistussa tiedotteessa. Kunnassa on oltu yhteydessä puhelimitse niihin perheisiin, jotka ovat sosiaalihuollon asiakkaita tai joiden lapsi on opiskeluhuollon tukitoimien piirissä.

Kunnassa on tällä viikolla aloitettu myös ruokakassien jakaminen. Apu halutaan kohdentaa erityisesti niille perheille, joille koronavirusepidemian aiheuttamista muutoksista on aiheutunut taloudellisia haasteita.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*