Helsingin kaupunginhallituksen tietotekniikkajaosto (IT-jaosto) katsoo, että pääkaupunkiseudulle suunnitellusta potilastietojärjestelmä Apotista ei ole saatavilla kunnollista tietoa päätöksentekoa varten.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee Apotin tarjouspyyntöä torstaina.

– Jaoston erityinen huolenaihe on, että hankkeen vaatimusmäärittelyn laadusta ei ole tehty riippumatonta alan asiantuntijoiden teknistä arviota. Jaosto ei ole saanut käyttöönsä hankkeen päivitettyjä riski- ja kustannusanalyysejä arvioinnin pohjaksi, IT-jaoston lausunnossa todetaan.

Lausuntoa esittänyt IT-jaoston varajäsen Lilja Tamminen, vihr., kertoo Kuntalehdelle, että tarkempia tietoja on pyydetty.

– Ongelmana on, että päätöksentekijöille ei ole toimitettu tietoa jonka pohjalta voisi tehdä informoituja päätöksiä tietopohjalta.

– Sen sijaan asiaa on hoputettu aika paljon, ja olen kuullut erilaisista päätöselimistä, että ne eivät ole edes pystyneet perehtymään kunnolla asiaan eivätkä ole ymmärtäneet, mistä on päätetty.

Apotin hankejohtaja Hannu Välimäki muistuttaa että vaatimusmäärittelyä ja siihen kuuluvia tuotevertailuja on ollut tekemässä 400-500 terveydenhuollon, sosiaalihuollon ja IT-alan asiantuntijaa.

– Kun mietimme asiaa, totesimme että alan parhaat asiantuntijat ovat olleet tekemässä vaatimusmäärittelyä. Mukana on ollut HUSin lääkäreitä jotka tarjoavat osittain ainutlaatuisia palveluita koko Suomelle, ja hoitajat tältä alueelta ja IT-ammattilaiset joita tässä hankintarenkaassa on noin 300. On tehty yhteistyötä STM:n, THL:n ja Kuntaliiton kanssa. Emme katsoneet riippumattoman arvion tuovan lisäarvoa.

– Sitä ei kerrottu, mikä se riippumaton taho voisi olla joka tällaisen kokonaisuuden voisi tehdä, Välimäki huomauttaa.

Tamminen pelkää, että sote-asiantuntijoita ei ole kuultu riittävästi ja siksi järjestelmään voi jäädä rakenteellisia riskejä, jotka vaikuttavat aikatauluun, kustannuksiin ja loppukäden toiminnallisuuksiin.

– Ja ne vaikuttavat siihen, millaisia hoitoprosesseja on mahdollista tehdä terveydenhuollossa, millaista on sairaanhoitajien ja lääkärien työ käytännössä. He ovat jo hyvin tyytymättömiä tietojärjestelmiin ja tässä on riski että käy vielä huonommin, Tamminen muistuttaa.

Välimäen mukaan Apotista on viestitty aktiivisesti seminaareissa ja esittelyissä.

– Nimenomaan päättäjille järjestettiin kaksi erillistä kolmen tunnin seminaaria joihin oli kutsuttu kaikki päättäjät ja joissa haluttiin varmistua että he saavat oikeata tietoa ja mahdollisuuden kysyä materiaalista.

– Pääkohdista, avoimuudesta, mukautettavuudesta, toimittajaloukusta pois pääsemisestä, isoista asioista on käyty hyvää keskustelua jokaisessa paikassa.

Jos Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy Apotin tarjouspyynnön torstaina, tarjouspyyntö lähetetään vielä huhtikuun aikana.

– Tämän hetken ajatus on, että tarjoajille annetaan kesäkuun puoliväliin aikaa vastata. Päätöksiä tehdään kesälomien jälkeen, ja käyttöönotto mahdollisimman nopeasti, vielä tämän vuoden puolella lähdetään tekemään sitä, Välimäki sanoo.

Juttua muokattu 7.4. klo 22.20: Muutettu viimeisen kappaleen kohtaa käyttöönotosta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä