Kunnat haluavat uuden brittihallituksen puuttuvan mm. terveydenhuollon epäkohtiin. NHS:n budjetista 10 % menee diabeteksen ja sen seurausten hoitoon. (Kuva: Ville Miettinen)

Ison-Britannian kunnat odottavat uudelta hallitukselta konkreettisia toimia paikallishallinnon aseman parantamiseksi.

Englannin, Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin kuntajärjestöt ovat laatineet yhteisen kannanoton, jossa kerrotaan mitä tulevan hallituksen pitäisi ryhtyä tekemään ensimmäisten 100 hallituspäivän aikana.

Britanniaa odottavat yhä jatkuvat leikkaukset julkisiin palveluihin, ja kuntien mielestä desentralisaatio on elintärkeässä osassa kansalaisten hyvinvoinnin kohentamiseksi.

Kuntien mukaan 100 päivän ohjeella voidaan saada käyntiin muutos, joka tähtää muun muassa puolen miljoonan edullisen asunnon rakentamiseen ja pitkäaikaistyöttömyyden leikkaamiseen kolmanneksella.

Jo ennen vaaleja kuntajärjestöt julkistivat toiveensa tulevalle hallitukselle. Järjestöt toivovat, että jo kuningattaren puheessa uuden parlamentin avajaisissa linjataan uudesta lainsäädännöstä, joka jalkauttaisi valtaa paikalliselle tasolle sen sijaan että kuntien asioista päätettäisiin pääosin ylätasolla kuten nyt.

– Olemme tottuneet kulttuuriin, jossa paikallishallinnolla ei ole valtaa Lähtökohtaisesti ajatellaan, että jos jotain halutaan tapahtuvan, se pitää tehdä kansallisen keskushallinnon kautta, totesi Convention of Scottish Local Authorities -kuntajärjestön presidentti David O’Neill Kuntalehdelle viime syksynä Skotlannin itsenäisyysäänestyksen jälkeen.

Konservatiivipuolue sai yli puolet Britannian parlamentin paikoista ja oli voittaja myös parlamenttivaalien kanssa samaan aikaan käydyissä Englannin kuntavaaleissa.

Aiheesta lisää:

100 ensimmäistä päivää -kampanjan linjaukset uudelle hallitukselle

Skotlanti odottaa valtaa (artikkeli Kuntalehdessä 11/2014)

Viime viikon Englannin kuntavaalien tulokset BBC:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä