Pyöräilijöitä näkyy usein myös talviaamuisin Oulussa, esimerkiksi kuvassa näkyvällä Patosillalla. Kaupungin sivuilla kerrotaan, että puolet oululaisista pyöräilijöistä pyöräilee ympäri vuoden. Kuva: Sanna Krook/Oulun kaupunki

Oulu hakee jälleen kaupunginjohtajaa, vajaat puolitoista vuotta sen jälkeen, kun edellinen haku alkoi.

Edellisellä kerralla, joulukuussa 2022, valittu Seppo Määttä erosi kaupunginjohtajan paikalta. Eron taustalla oli kaupunginhallituksen ryhmien yhteinen näkemys yleisjohtajuuden puutteesta.

Määttää koskeva eroprosessi oli näkyvästi esillä medioissa ja nyt kun Oulu hakee uutta kaupunginjohtajaa, niin hakuprosessiin kohdistuu erityisen paljon mielenkiintoa.

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä, kesk., sanoo keskittymisen olevan tässä hetkessä. Hakuaika on vajaan kuukauden mittainen, 15.2.–13.3, joten vauhtia on pidettävä.

– Haku pärähti käyntiin ja verkot ovat laajasti vesillä. Prosessia edistetään kohtuullisen jouhevasti ja valtuusto valitsee uuden kaupunginjohtajan huhtikuun lopulla.

Viidenneksi suurin

Vehkaperä luottaa siihen, että hakuaikaa on riittävästi. Hän myös luottaa siihen, että Oulun tarjoama tilaisuus saa liikkeelle erinomaisia hakijoita.

– Oulu kiinnostaa kaupunkina. Oulu on viidenneksi suurin kaupunki, jossa tehdään ja suunnitellaan mittavia investointeja.

– Pöytä on katettu mielenkiintoisilla asioilla. Ei katsota peräpeiliin enää.

Edelliseen hakukertaan verrattuna on tehty joitain muutoksia. Esimerkiksi pätevyysvaatimuksia on rukattu.

– Kuntakentän osaamiselle peräänkuulutetaan arvoa.

Edellisellä kerralla kaupunki haki määräaikaista johtajaa.

– Ja nyt ollaan hakemassa henkilöä toistaiseksi voimassa olevaan, vakituiseen, virkaan. Siinä mielessä jo haetaan pitempiaikaista sitoutumista.

Työkavereita kaupunginjohtajalla riittää mukavasti, kaupungilla on töissä noin 7 000 työntekijää, Vehkaperä jatkaa.

Rohkeita investointeja

Kaupunkiin haetaan ihmisläheistä johtajaa, jolla on innostusta ja kykyä visioida ja kehittää tulevaisuuden Oulua.

– Oulun kaupunki investoi kasvuun ja kehitykseen tulevien kolmen vuoden aikana 650 miljoonaa euroa. Kaupunki investoi esimerkiksi päiväkoteihin, kouluihin, kulttuurilaitoksiin ja vapaa-aikaan, kaupunginhallituksen puheenjohtaja huomauttaa.

Kova investointitahti ei pelota, Vehkaperä vastaa.

– Investoinnit ovat rohkeita ja harkittuja ja ne tuottavat veroeuroja. Meillä on kolme hyvää vuotta takana ja olemme pystyneet maksamaan lainoja takaisin.

Uusiakin investointeja aiotaan tehdä.

Yksityiset investoinnit täydentävät merkittävällä tavalla kokonaisuutta. Nokian, Stora Enson ja monen muun yrityksen investoinnit lisäävät kasvuodotuksia, Vehkaperä huomauttaa.

Valtion puolesta Vehkaperä toivoisi lisää joustavuutta työperäisen maahanmuuton edistämiseksi, jotta Oulu voisi hyödyntää kunnolla kasvanutta vetovoimaansa.

– Saimme viime vuonna 3 000 uutta oululaista. Meille muuttaa paljon opiskelijoita ja työntekijöitä ulkomailta. Oulu vetää myös ulkomaisia työntekijöitä ICT-alalle, jonka puolella täällä on noin 20 000 työpaikkaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä