Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ja hänen vaimonsa Sanna Kesäniemi osallistuivat kylmäuinnin MM-kisoihin Tallinnassa.

Maalliset murheet unohtuvat, mieli ja keho rentoutuu ja päähän saattaa pälkähtää yllättävä oivallus. Muun muassa tällaisista vaikutuksista kertoo kylmäuintia säännöllisesti harrastava Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.

Kesäniemen kylmäuintiharrastus on edennyt jo siihen pisteeseen, että mies osallistui perjantaina 8. maaliskuuta ensimmäistä kertaa kylmäuinnin MM-kisoihin Tallinnassa.

– Rouva meidän perheessä aloitti avantouinnin parikymmentä vuotta sitten. Minä olen niin kutsuttu perässä uimari. Hän käy uimassa joka päivä ja minä pari kertaa viikossa. Tämä on tällainen koko perheen harrastus, Kesäniemi kuvailee.

Kylmäuinti tai toisille tutummin avantouinti on Kesäniemen mielestä mainio tapa ylläpitää työkykyä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Tämä on hyvä tapa tuulettaa keskusmuistia ja ottaa endorfiinit talteen.

Saunominen ja kylmäuinti on Kesäniemen mielestä varsinainen perisuomalainen puhdistautumisrituaali.

– Kylmään veteen ja kuumaan saunaan voi jättää päivän ikäviä asioita ja arkihuolia, joita kuntapuolella tuntuu riittävän, kun kaikilla on omat taloudelliset ongelmansa.

Kaupunginjohtaja on saanut houkuteltua myös johtoryhmän jäseniä kylmiin pulahduksiin.

– Ensi kuussa on Jämsässä johtoryhmän seminaari, jossa valmistellaan talouden tasapainottamisohjelmaa, niin kyllä sielläkin on varattu ohjelmaan kylmäuintia.

Kylmäuinnin MM-kisoihin osallistui Tallinnassa pari tuhatta uimaria. (Kuva: Jari Kesäniemi)

Parasta kevättalvella

Forssassa on kaupunginjohtajan mukaan hyvät olosuhteet harrastaa lajia. Keskustassa on yksi kylmäuintipaikka ja lisäksi on paikka lähellä Mustialassa sekä Eerikkilä Tammelassa.

– Paikkoja on tullut vuosien aikana yllättävän paljon ympäri Suomen. Ilo huomata, että nuoret, varsinkin opiskelijat, ovat löytäneet kylmäuinnin pariin.

– Itse tykkään käydä uimassa saunasta, vaikka rouva käy ilman saunaa. Ensimmäinen kerta tuntuu tietenkin aina kylmältä, mutta äkkiä siihen vireeseen pääsee. 4–5 kertaa tulee käytyä uimassa per kerta.

Kaarinan kaupungilla luokanopettajana työskentelevä Sanna Kesäniemi sanoo, että maaliskuu on parasta kylmäuintiaikaa. Silloin on aurinkoa, jäätä, tyyntä ja vesi on kylmää.

Avannoissa uimari joutuu yleensä tyytymään muutamaan uintivetoon, mutta syksyisin ja keväisin on avovedessä mahdollista uida kerralla pidempiäkin matkoja.

– Uintimatkat pitenevät heti, kun vesi lämpenee muutamankin asteen. Eron huomaa selvästi, kun veden lämpötila nousee nollasta tai kahdesta vaikka viiteen asteeseen, silloin vesi tuntuu jo lämpimämmältä.

Kisoissa on yhteisöllinen tunnelma

SM-kisoihin pariskunta on osallistunut aiemminkin. Sanna Kesäniemi on sijoittunut neljänneksi ja Jari Kesäniemi omassa sarjassaan kymmenennen sijan tienoille.

Jari Kesäniemi osallistui Tallinnassa 25 metrin rintauintiin, jossa tavallisesta kilparintauinnista poiketen pää ei saa mennä kokonaan veden alle.

–  Tavoite on päästä maaliin ja maanantaina töihin, kaupunginjohtaja veisteli ennen kilpailusuoritusta.

MM-kisoihin osallistuu pari tuhatta uimaria ympäri maailman. Kesäniemi tuumii, että on hienoa ainakin kerran elämässään kuulla oma nimi kuulutettava MM-kisaradalle.

– Kilpaileminen ei ole se juttu vaan yhteisöllinen kokemus ja tunnelma. Kisoihin osallistuu tuttuja ja saman henkisiä ihmisiä, mutta yhtään kollegaa en tiedä, vaikka he ovatkin tottuneet kylmään kyytiin.

Yhteistyötä yrittäjien kanssa

Yleisistä talouden haasteista huolimatta Forssassa on kaupunginjohtajan mukaan menossa positiivinen pöhinä.

Tällä hetkellä seutukunnassa on tekeillä yhteinen elinvoimaohjelma viiden kunnan ja yrittäjien kesken.  

– Jotta kunnat ja seutukunnat menestyvät, tarvitaan työpaikkoja ja silloin yrittäjät ovat aivan keskiössä. Pyrimme tiivistämään ja rakentamaan yhteistyötä, kylmän karaisema kaupunginjohtaja kertoo.

Sekä Sanna että Jari Kesäniemi uivat Tallinnan MM-kisoissa molemmat omat ennätyksensä. Sanna sijoittui omassa sarjassaan neljänneksi ja Jari 13:nneksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*