Nuoret ja maahanmuuttajat tulisi erityisesti aktivoida äänestämään, Marianne Pekola-Sjöblom toivoo.

Liian harva äänestää kuntavaaleissa, vaikka juuri ne ovat tavallisen kuntalaisen kannalta tärkeimmät vaalit, muistuttaa Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

Äänestysaktiivisuuden pohjanoteeraus löytyy vuodelta 2000, jolloin kuntavaalit veti uurnille vain 55,9 prosenttia äänioikeutetuista.

– Viime vaaleissa aktiivisuus oli 58,3 %. Silloin oli suuret odotukset, että äänestysaktiivisuus olisi saatu nousemaan, mutta se itse asiassa putosi edellisestä kerrasta, Pekola-Sjöblom sanoo Kuntaliiton toimitusjohtajan Jari Koskisen videoblogissa.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-11-kello-9-29-10

Äänestämiskäyttäytymisessä vaihtelut kuntien välillä ja niiden sisällä ovat suuria. Esimerkiksi viime vaaleissa korkeimman äänestysaktiivisuuden Kinnulassa äänesti 84,9 % äänioikeutetuista. Matalin aktiivisuus oli Vantaalla, 51,0 %.

– On paljon eroja, minkä tyyppiset kuntalaiset käyvät äänestämässä ja minkä tyyppiset jättävät väliin.

Esimerkiksi nuoret ja maahanmuuttajat jättävät helposti äänestämättä. Tämä näkyy erityisesti suurissa kaupungeissa, joissa äänestysaktiivisuus on alhainen.

Pekola-Sjöblom toivoo, että ehdokkaisiin saataisiin mahdollisimman kattava otos kuntalaisia.

– Nuoret ehdokkaat lisäisivät myös äänestysehdokkuutta, Pekola-Sjöblom uskoo.

Nuorten aktivoimiseksi tulisi Pekola-Sjöblomin mukaan aktivoitua esimerkiksi sellaisten oppilaitosten suuntaan, joissa on täysi-ikäisiä opiskelijoita.

Suunniteltu sote- ja maakuntauudistus tuo haasteita seuraavalle valtuustokaudelle, mutta Pekola-Sjöblom ei usko uudistuksen iskevän ehdokkaan asemaan tai valtuutetun työhön täysillä ihan vielä.

– Toden teolla se näkyy seuraavalla kaudella, kun vaalit käydään samaan aikaa maakunnissa ja kunnissa.

Kuntavaalipäivä on 9.4.2017. Kuntaliitto avasi puoli vuotta ennen vaaleja kuntavaalit.fi-sivuston, joka on suunnattu kaikille: äänestäjille, ehdokkaille ja tiedotusvälineille.

Sivusto tarjoaa tilastotietoa vaaleista, käytännön tietoa äänestämisestä ja kunnille kampanjamateriaaleja valtakunnallisen äänestysaktivointikampanjan toteuttamiseksi.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-10-11-kello-9-27-36
Kuntavaalit.fi-sivustolta pääsee mm. Kuntanavigaattoriin joka tarjoaa talouslukuja kunnittain.

Kuntavaalit.fi-sivusto

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*