Kuva: Ville Miettinen

Maakunnat ovat nousemassa niin tärkeiksi toimijoiksi, että ne tarvitsevat valtakirjansa suoraan kansalaisilta, totesi kansanedustaja Eero Heinäluoma, sd., puheessaan Uudenmaan liiton maakuntavaltuustossa.

– Muutoin ei synny edellytyksiä myöskään vallan vastuiden ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien turvaamiseen, Heinäluoma muistutti viitatessaan aluehallinnossa edessä olevaan myllerrykseen.

Heinäluoma pitää arvoituksellisena hallitusohjelman kantaa aluehallinnon uudistuksesta. Hallitusohjelmassa todetaan: ”Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta tehdään erikseen päätös, jolla yksinkertaistetaan julkisen aluehallinnon järjestämistä. Ensisijaisena ratkaisuna on toimintojen keskittäminen tehtäviltään ja toimivallaltaan selkeille itsehallintoalueille.”

– Ensisijainen vaihtoehto tarkoittanee, että hallituksen tavoitteena on siirtää valtion tehtäviä maakuntahallinnolle. Kyseessä on periaatteellisesti merkittävä, aikaisempien hallitusten linjauksista poikkeava kannanotto, Heinäluoma huomautti.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Metropolitehtävät
Uudenmaan liitolle

Uudenmaan maakuntavaltuuston puheenjohtajaksi kuluvan kuntavaalikauden loppuun asti valittu Heinäluoma näkee, että Uudenmaan liiton ja alueen kuntien tulee jatkaa metropolihallinnon rakentamista.

– On toivottavaa, että alue itse voisi tehdä asiassa esityksen Sipilän hallitukselle. Hallitukselta puolestaan odotamme, että se tunnustaa Uudenmaan erityispiirteet ja on valmis hakemaan niihin omaa ratkaisuaan, Heinäluoma sanoi.

– Selvittelyn kohteeksi pitäisi nyt ottaa metropolitehtävien antaminen Uudenmaan liitolle, jolloin moninkertaisesta hallinnosta päästäisiin eroon ja alueen kehittämiselle saataisiin selkeä suunta, Heinäluoma jatkoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*