Valiokuntamallin odotetaan yleistyvän hallinnossa ensi valtuustokaudella. (Kuva: Ville Miettinen)

Heinäveden kunta siirtyy hallintomalliin, jossa kunnanhallituksen ja -valtuuston rinnalle jäävät vain pakolliset tarkastuslautakunta ja vaalilautakunta. Muut lautakunnat lakkautetaan.

– Valtuusto on hyväksynyt strategian, mutta hallintosäännön valmistelua ei ole vielä aloitettu, kertoo kunnanjohtaja Riitta A. Tilus.

Heinäveden kunnanhallituksen jäsenmäärä kasvaa seitsemästä yhdeksään. Kunnanvaltuusto pienenee 21 jäsenestä 17:ään.

Hallintomallin taustalla on vuodenvaihteessa toteutuva Siun soteen siirtyminen.

– Yli puolet henkilöstöstä siirtyy Siun soteen, Tilus kertoo.

Aivan tavatonta lautakunnista luopuminen ei ole. Kuntaliiton tutkimuspäällikön Marianne Pekola-Sjöblomin mukaan Suomessa on vuonna 2013 alkaneella kaudella ollut yhdeksän kuntaa joissa ei ole ollut yhtään omaa lautakuntaa (paitsi kaikille pakolliset tarkastus- ja vaalilautakunta).

– Esimerkkeinä ARTTU2-kunnista Sipoo jossa on käytössä valiokuntamalli, ja Vimpeli jolla on vain yhteislautakuntia. Lisäksi ARTTU2-kunnista Hollolassa, Paltamossa ja Pudasjärvellä on ollut vain yksi lautakunta.

Hollola on siirtymässä valiokuntamalliin. Myös Nakkila on päättänyt valiokuntamalliin siirtymisestä ensi valtuustokauden alusta.

– Valiokuntamalli tullee yleistymään tulevalla valtuustokaudella, mutta tarkkoja tietoja ei ole meillä vielä olemassa, systemaattinen kartoitus käynnistyy alkuvuonna, Pekola-Sjöblom kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*