Helsinki laski kunnallisveroa viimeksi 1990-luvun lopussa.
Kuva: Santeri Visti

Helsingin kaupunginhallitus esittää kunnallisveron laskemista puolella prosenttiyksiköllä. Veron laskeminen 18,5 prosentista 18 prosenttiin tietää noin 70 miljoonan veroeuron vähennystä kaupungin kassasta.

Koko Helsingin tulo- ja menovirroissa summa on pieni osanen. Kaupunki keräsi kunnallisveroa vuonna 2016 yli 2500 miljoonaa euroa.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio pitää kuitenkin alennuspäätöstä merkittävänä. Helsinki on laskenut tuloveroaan viimeksi noin 20 vuotta sitten.

– Tällaisia kunnallisveron alennuksia on tehty todella harvoin. Helsingin mittakaavassa on kyse jo mittavasta summasta.

Ratkaisu jää harvinaiseksi 

Kuntien on lyötävä ensi vuoden kunnallisveroprosentit lukkoon marraskuun 17. mennessä.

Punakallion mukaan on epätodennäköistä, että muut suuret kaupungit ottaisivat mallia Helsingistä.

Vain Suomen kunnallisveroprosenttien kärkipaikkaa pitävä Savonlinna on ilmoittanut alentavansa kunnallisveroa puolella prosenttiyksiköllä, eli 22,5 prosentista 22 prosenttiin.

Punakallio arvioi, ettei suurten kaupunkien veroihin ole juuri tulossa muutoksia.

– Suurille kaupungeille on tyypillistä, että on pitkiä valtuustosopimuksia, joissa tuloveroprosentit pidetään ennallaan, Punakallio sanoo.

Verotus vaikuttaa houkuttelevuuteen

Jos kunnat ovat veroja viilanneet, suunta on ollut yleensä ylöspäin. Punakallion mukaan myös osa keskisuurista kaupungeista saattaa päätyä korottamaan veroja ensi vuodelle.

– Viime vuosina heikossa taloustilanteessa monet kunnat ovat joutuneet korottamaan tiheästi veroja. Lisäksi on tehty erilaisia talouden sopeuttamispäätöksiä, Punakallio sanoo.

Verojen laskeminen on yleistynyt vasta viime vuosina, ja se on koskenut yleensä pieniä kuntia. Niille verotus on iso houkuttelevuustekijä.

Punakallion mukaan korkeaa veroastetta pidetään kilpailukykyä heikentävänä tekijänä, eivätkä kunnat sijoitu kaupunkien tunnuslukujen vertailussa mielellään veroprosenttien yläpäähän.

Siispä kunnat ovat päätyneet laskemaan veroja, kun ne ovat saaneet taloutensa kohtuullisiin kantimiin. 

Keskituloiselle 150 euron säästö 

Myös Helsingissä on laskettu, että talous kestää veroprosentin laskun, vaikka esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen ja koulujen rahoitusta aiotaan lisätä.

Kaupungille on kertynyt ylijäämää, ja se on saanut suuria kertaluonteisia tuloja muun muassa Helsingin Energian yhtiöittämisestä ja Kalasataman ja Myllypuron tonttikaupoista.

Lisäksi kaupunki on noudattanut tiukkaa talouskuria jo vuosia.

Keskituloiselle, eli noin 3000 euroa kuukaudessa ansaitsevalle helsinkiläiselle kunnallisveron muutos tietää noin 150 euron vuosittaista säästöä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*