Europarlamentaarikko Henna Virkkunen toivoo tulevan hallituksen keskittyvän soten uudistamiseen ja jättävän siihen liitettävät muut asiat sivuun.

– Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat olleet se vaikein asia, Kunnallisjohdon seminaarin EU-paneeliin osallistunut Virkkunen sanoi Kunta.tv:n haastattelussa.

Edellisen haliltuksen sote-uudistusyrityksen kaatumista Virkkunen pitää harmillisena.

– Pakotetoitiin niin iso kokonaisuus, että se kaatui omaan mahdottomuuteensa.

Virkkunen lähti Euroopan parlamenttiin päästyään läpi edellisissä vaaleissa vuonna 2014, kesken kuntaministerikautensa.

Virkkusen ministeriaikana yritettiin suurta kuntauudistusta. Se ei onnistunut, eikä uudistamisessa ole sen koommin paljon edetty.

– Olisi ollut hyvä malli, jos kunnat olisi halunneet muodostaa suurempia kuntia. Mutta kunnat eivät olleet halukkaita eikä eduskunta halunnut pakottaa. Ratkaisuksi tuli, että otetaan sote palvelut pois. Mutta sekään ei ole osoittaut helpoksi.

Virkkunen ehti toimia parikymmentä vuotta kauipunginvaltuutettuna, ennen kuin siirtyi Euroopan parlamenttiin. Paikallistason ääni kuuluu myös Brysselissä, hän muistuttaa.

-Toivon että kuntapäättäjät olisivat jonkin verran mukana myös EU-kuvioissa. Tänä päivänä se on osa kuntien toimintaa.

– Suuri osa kuntiinkin vaikuttavasta lainsäädännöstä tulee EU:n tasolta, Virkkunen muistuttaa.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pohjois-Savon Peruskuntien (18 kpl) on etsittävä suuntaa tulevalle SoTe-uudistukselle. Kuntien askelmerkit teon alle eli SoTen jatkaminen kuntapohjalta. On päivän selvää, että pienet kunnat odottavat SoTe-ratkaisua, sillä väen ikääntyessä ne kaipaavat nykyistä suurempia vastuunkantajia. Esimerkiksi kalliiksi koituvissa vammaspalveluissa, huostaanotoissa ja vaikeiden sairauksien hoidossa pienten kuntien talous on heilahdellut arvaamattomasti. Lisäksi tietojärjestelmille ja digitalisaatiolle täytyy saada toimivat ratkaisut Digi-Savon valmistelutyön pohjalta. Kyllä jämtti on niin.

  2. Jälleen kerran kokenut kuntajohtaja Unto Murto puhuu täyttä asiaa. Poliittiset päättäjät ja asioiden valmistelijat ottakaa yhteyttä Unto Murtoon ja kuulkaa häntä käytännön asiantuntijana.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*