Helsingin kaupungintalo saa uuden isännän, kun tulevat valtuustot valitsevat kesäkuussa kaupungille ensimäisen pormestarin.

Vihreät ovat kierrosta edellä Helsingin pormestarikilvassa. Heillä on jo tiedossa kaksi nimeä, joiden välillä valinta tapahtuu. Kokoomuksessa jännitetään sitä, suostuuko Jan Vapaavuori ehdokkaaksi. Jos suostuu, hänen nimeämisensä on oletettavasti läpihuutojuttu.

Sosiaalidemokraateilla tai muillakaan puolueilla ei oleteta olevan realistisia mahdollisuuksia pormestarin paikalle, mutta näkyvän henkilön esiinnostamisen arvellaan auttavan muuten kuntavaalimenetyksessä.

Pormestarin kuitenkin valitsee valtuusto keskuudestaan tai varavaltuutettujen joukosta.

Vihreillä kaksi vaihtoehtoa

Vihreitten ehdokkuudesta kilpailevat nykyiset apulaiskaupunginjohtajat Pekka Sauri ja Anni Sinnemäki. Helsingin vihreitten asettama määräaika ehdokasasettelulle on päättynyt, joten uusia nimiä ei enää ole tulossa.

Etukäteisspekulaatioissa on julkisuudessa näkynyt myös Pekka Haaviston nimi. Helsingin vihreitten puheenjohtaja Maria Halosen mukaan Haavistosta on keskusteltu enimmäkseen tiedotusvälineissä.

– Tietysti nimi on ollut esillä, kuten moni muukin.

Kokoomuksessa odotetaan Vapaavuoren vastausta pyyntöihin. Euroopan investointipankin varapääjohtajana toimiva Vapaavuori on ilmoittanut harkitsevansa asiaa. Vapaavuorella on vahva kokemus Helsingin kuntapolitiikasta.

Vapaavuorenlisäksi kokoomuksessa on nostettu esiin kansanedustaja Sari Sarkomaan nimi. Sarkomaa tuskin asettuu käytettäväksi ennen kuin Vapaavuoren kanta on selvinnyt.

Kokoomuksen kakkosketju

Helsingin kaupungin näkyvin kokoomustaustainen toimija on kaupunginjohtaja, ylipormestari Jussi Pajunen. Kokoomuksen mandaatilla kaupungin johtajistossa istuu myös Pia Hanhelainen. Heistä kumpikaan tuskin on kokoomuksen tuleva pormestariehdokas.

Jos Vapaavuori ja Sarkomaa eivät ole käytettävissä eikä mutakaan valtakunnallista valovoimaista nimeä ilmaannu, katse kääntyy istuviin luottamuhenkilöihin.Näkyvimpiä kokoomuslaisia luottamushenkilöitä ovat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki, kuntapolitiikasta luopuva valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö, uudeksi ryhmänvetäjäksi uumoiltu Laura Rissanen ja kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja, entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava. He jäävät julkisuuskuvaltaan kuitenkin vihreitten vaihtoehtojen varjoon.

Männistö on joka tapauksessa ilmoittanut keskittyvänsä perheeseen ja työasioihin ja jää pois.

Helmikuussa päätöksiä

Helsingin kokoomuksen toiminnanjohtaja Sini Jokinen toteaa, että kuntavaaliehdokkaat asetetaan 28.2. mennessä, ja siihen mennessä on selvillä myös pormestariehdokas.

– Luultavasti jo hyvissä ajoin, hän lisää.

Ehdokasasettelusta kokoomuksessa päättää piirikokous, vastaa Jokinen kysymykseen siitä, kuka päättää pormestariehdokkaasta.

– Mutta piirikokous voi valtuuttaa piirihallituksen tekemään päätöksiä.

Vihreitten pormestariehdokkaasta päättää yleiskokous, sanoo piirin puheenjohtaja Maria Halonen.

Tarkkaa päivämäärä ei ole lyöty lukkoon, mutta Halosen mukaan se on aivan ilmeisesti helmikuun ensimmäisellä viikolla.

Myös Sdp:llä haku kesken

Sosiaalidemokraattien pormestariehdokkaina ovat esillä olleet ainakin Eero Heinäluoma, Timo Harakka, Pilvi Torsti ja Tuula Haatainen. Pitkään keskeisissä tehtävissä mukana ollut Osku Pajamäki on ilmoittanut jättävänsä kuntapolitiikan. Harakan nimi nousi keskusteluun ennen kuin hän asettui puolueensa puheenjohtajaehdokkaaksi.

Kansanedustajat Heinäluoman ja Harakannimiä on tulkittu näkyviksi keulakuviksi, joiden tarkoitus on aktivoida potentiaalisia äänestäjiä. Heistä kumpikaan tuskin olisi kiinnostunut
Haatainen on toiminut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana, ja demareille todennäköisesti tarjolla oleva apulaispormestarin paikka häntä tuskin kiinnostaa enempää kuin Heinäluomaa tai Harakkaa. Torsti on tuosta joukosta ainoa keskeisissä tehtävissä oleva.

Demarien luonteva ehdokas voisi olla apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, jolta loppuu nykyinen pesti pormestarimalliin siirtymisen myötä. Viljanen ei kuitenkaan asu Helsingissä, eli hän ei tule kysymykseen.

Viljanen haki korkeimpana viranhaltijana uudessa mallissa olevan kansliapäällikön virkaa, mutta ei tullut valituksi.

Pienilläkin ehdokkaita

Muilla puolueilla on vielä vähemmän mahdollisuuksia saada pormestarin tai edes apulaispormestarin paikkaa. Vasemmistoliito on kuitenkin nimennyt ehdokkaakseen Paavo Arhinmäen ja perussuomalaiset Mika Raatikainen. Molemmat ovat kansanedustajia ja valtuutettuja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*