Kuntien liittäminen pakolla yhteen Pirkanmaan alueella merkitsee kansanedustaja Mikko Alatalon, kesk., mukaan vallanriistoa Tampereen seudulla.

Paikallislehti Tamperelaisessa kirjoittava Alatalo ennustaa seuraavissa eduskuntavaaleissa ainakin kehyskuntien äänestäjien muistavan ne ehdokkaat, jotka ovat vastuussa kunnan liittämisestä pakolla toiseen.

– Muun muassa kehyskuntien tonttimaiden käyttö ja monet muut asiat ratkaistaan tämän jälkeen Tampereen valkoisessa talossa. Kyseessä on vallanriisto, Alatalo kirjoittaa.

Suomen Kuvalehti kertoi viime viikolla, että kuntaministeri Henna Virkkunen, kok., halusi julkaista jo ennen joulua kehyskuntien pakkoliitosten lakilinjauksista. Julkistamisen estivät lehden mukaan Virkkusen oma puolue kokoomus sekä SDP.

Hallituksen alustavien linjausten mukaan pakkoliitokset koskisivat Tampereen, Turun, Lahden, Lappeenrannan, Porin, Seinäjoen, Vaasan, Jyväskylän, Oulun, Kuopion ja Joensuun kaupunkiseutuja.

Loppiaisen Savon Sanomat arveli, että Kuopion ja Siilinjärven liitosselvitystä johtamaan saadaan pian ministeriön määräämä selvitysmies, koska kunnat eivät ole keskenään päässeet yhteisymmärrykseen linjauksista.

Siilinjärvi onkin yksi kunnista, joita Suomen Kuvalehti arvioi löytyvän mahdollisesti tammikuussa julistettavalta pakkoliitettävien listalta. Muita voisivat SK:n arvion mukaan olla Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto, Pirkkala, Lempäälä, Kangasala, Nokia, Vesilahti, Ylöjärvi, Ulvila, Mustasaari, Muurame, Toivakka, Hollola ja Kontiolahti.

SDP:n kansanedustaja Jukka Kärnä pitää kiusantekona sitä, että asioista vastuussa oleva kuntaministeri yrittää julkistaapakkoliitoslinjaukset juuri silloin, kun eduskunta on lomalla.

– Virkkunen on melkoinen kiusanhenki, Kärnä sanoo Hämeen Kaiku -verkkolehdessä.

Imatralainen Kärnä sanoo myös , että kokoomuksen ”kuntapaletti on täysin sekaisin” ja että hän vastustaa jyrkästi Etelä-Karjalan pakkoliittämistä yhdeksi kunnaksi. 

Ministeri Virkkunen ja valtiovarainministeriön virkamiehet järjestävät perjantaiaamuna kuntauudistuksen etenemisestä tiedotustilaisuuden.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*